Lávka přes Vydru zaujala odborníky

Ocenění pro lávku přes Vydru

Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků Plzeňského kraje udělila svou výroční cenu Marku Foglarovi za stavbu lávky pro pěší přes Vydru nedaleko Srní na území Národního parku Šumava. Nová lávka přes Vydru nahradila na přelomu tohoto roku tu stávající a nevyhovující u bývalé Hálkovy chaty. Novostavbou se místo překročení Vydry přesunulo o zhruba 600 metrů proti toku řeky a hlavní nápor návštěvníků se díky této lávce vyhne pěšinám v 1. zóně Národního parku Šumava. Turisté se díky lávce pohybují po zpevněné cestě Antýgl – Turnerova chata.

 

“Naším mottem je – vše pro veřejnost. Hrdě se hlásíme ke spoluzodpovědnosti za regionální rozvoj Šumavy, kdy samozřejmě v souladu s přísnými pravidly ochrany přírody chceme přispět k tvorbě turistické infrastruktury. Změnili jsme i systém práce organizace a to tím, že jsme najali externí profesionály a naši lidé je řídí. Zvládneme tak daleko více práce i při menším počtu vlastních zaměstnanců. Mne velmi těší, že se práce s externími profesionály daří, i v tomto případě. Spolupráce s Markem Foglarem se ukázala jako další správný krok,” uvádí Jiří Mánek, ředitel Správy NP a CHKO Šumava.

Správa NP a CHKO Šumava nechá do konce tohoto roku postavit na Šumavě další dvě podobné lávky. První bude stát na Černém kříži a povede přes Studenou Vltavu, druhá pomůže milovníkům Šumavy překonat Roklanský potok u Modravy.

cena ckait

 

Požadavkem investora stavby bylo v době mezi ukončením letní turistické sezóny (15. září) a zahájením zimní turistické sezóny (15. listopad) realizovat trvanlivé přemostění v okrajových podmínkách stavby v 1.zóně NP Šumava, kde je nutné omezit zásahy do prostředí na absolutní minimum.

Nosná ocelová konstrukce, dřevěné fošny a hranoly – konstrukce byla z výrobny dopravena vcelku až na místo a zde byla osazena jeřábem Manipulace mezi stromy (omezený objem kácení) nebyla jednoduchá, přesto byla konstrukce usazena s takřka milimetrovou přesností.

 

obr4

Projektovou dokumentaci pro provádění stavby v podrobnosti RDS zpracoval v květnu 2012 SUDOP PRAHA a. s., odpovědný projektant Ing. Marek Foglar. Přes léto proběhl výběr dodavatele se zohledněním faktu, že na celou stavbu bylo osm týdnů. Dodavatelem stavby byla firma SMP CZ, a. s., hlavní stavbyvedoucí p. Ivo Bartoš, ocelovou konstrukci dodala a osadila firma OK-BE, s. r. o., vedoucí projektu Ing. Jiří Návara.

obr2

Myslíme si, že se nám společnými silami podařilo realizovat stavbu, která do citlivé lokality zapadá a respektuje jejího genia loci,“ uvádí Ing. Marek Foglar, Ph.D. ve své zprávě o projektu.

-red,tz pp-