V horských polohách zasněží

První říjnový víkend začal navzdory pesimistické předpovědi velmi příjemným a slunečným počasím. Ve vyšších vrstvách atmosféry proudil velmi teplý vzduch, teploty tak v horských polohách v sobotních dopoledních hodinách stoupaly až ke 20°C. Po poledni však dorazila avizovaná velká oblačnost, která na Šumavě setrvala po zbytek víkendu. Od pondělí předpověď slibovala návrat babího léta na minimálně týden. Už během víkendu však bylo jasné, že tomu tak rozhodně nebude. Slunce jsme si užívali v pondělí a úterý, ve středu se na Šumavě udržela nízká oblačnost po celý den. Srážek za uplynulé období bylo velmi málo, od začátku měsíce spadlo nejvíce srážek v Železné Rudě a to necelé 3 mm. Například ve Vimperku, v Husinci a ve Strašíně srážky v říjnu zaznamenány nebyly. To se však dnešním dnem změní. Do sobotního rána by mohlo spadnout na Šumavě až kolem 30 mm srážek (viz mapa GFS na konci textu).

 

Ranní Šumava na našich webkamerách 10. října:

{gallery}volary/2013/10/webky_10_10{/gallery} 

Během čtvrtečního dne (10.10.) dojde k výrazné změně počasí. Z Německa na Šumavu dorazí srážky a ochlazení. Déšť, který by měl dorazit po poledni, bude ve večerních a nočních hodinách přecházet v polohách nad 1000 metrů nad mořem ve srážky smíšené a sněhové. Horské polohy se tak dočkají první souvislé sněhové pokrývky. Napadnout by mělo kolem 5 cm mokrého sněhu, na návětří i kolem 10 cm. V polohách pod 1000 metrů budou srážky dešťové. Trvalý déšť by měl v pátečních ranních hodinách přecházet ve srážky občasné. Čtvrteční denní teploty očekáváme kolem 15°C, během odpoledne ochlazování. V noci na pátek bude teplota kolem 5°C. Páteční maxima vyšplhají maximálně k 11°C, po celý den bude hodně oblačnosti a občasný déšť, v horských polohách zpočátku sněžení, které bude přecházet v déšť.

 

Většina médií informuje, že do Čech míří “zima ze Sibiře”. Tato informace je však zcestná. Studený vzduch se k nám dostane nikoliv od východu ale od severu od Skandinávie a Islandu. Na východ republiky bude až do soboty proudit teplý vzduch, proto tam maxima vystoupí místy i nad 20°C. Nad naším územím tak bude výrazné teplotní rozhraní. Pokud by k nám proudil vzduch ze Sibiře, chladno by bylo i na Moravě a ve Slezsku.

 

V sobotu bude velká oblačnost s občasným deštěm, který bude ustávat a oblačnosti bude ubývat. Denní maxima kolem 14°C. I v neděli musíme počítat s velkou oblačností a občasnými srážkami, teploty budou kolem 13°C. Polojasná až oblačná obloha s místními mlhami a teplotami kolem 13°C, to bude počasí na počátku nového týdne. Od středy by mělo dorazit mírné ochlazení a srážek by mělo přibývat.

 

Úvodní foto archiv Šumava.eu z 16.10. 2012 – webkamera Březník

 

(ir)

 

zdroj: www.bergfex.cz

 

 

Předpokládaný úhrn srážek od 10.10. do 12.10.