Začala topná sezóna i požáry komínů

Loni hasiči během topné sezóny (od 1. října 2012 do 30. dubna 2013) evidovali desítky požárů od komínů nebo topidel. Při těchto požárech došlo k zranění osob a škodám šplhajícím se do desítek milionů korun. Rady pro bezpečné topení zveřejňují hasiči ckaždoročně opakovaně, přesto je většina z požárů komínů nebo topidel způsobena nedbalostí majitelů ohledně údržby a prvidelných kontrol. 

 

Jak to tedy má být správně?

Informace poskytla mluvčí HZS Plzeňského kraje Mgr. Pavla Jakoubková:

Pravidelné čištění, kontroly a revize komínů, kouřovodů a spotřebičů paliv řeší podrobně  nařízení vlády č. 91/2010 Sb., o podmínkách požární bezpečnosti při provozu komínů, kouřovodů a spotřebičů paliv. Dodržovat tyto termíny je i v současné době povinností každého uživatele v rámci obecné prevenční povinnosti zakotvené občanským zákoníkem a zákonem o požární ochraně. Komíny, popř. i jiná vyústění spalin, které čištění nebo jinou údržbu nevyžadují, doporučujeme rovněž občas prohlédnout a překontrolovat.

 

“Kontrolu komína by měla dělat odborná kominická firma (kominík), která o výsledku kontroly a případném vyčistění komína vystaví řádný doklad s razítkem a podpisem. Doklad musí mimo jiné obsahovat datum kontroly a vyjádření, zda je komín schopen bezpečného provozu. O přezkoušení komína je také třeba požádat při změně topného zařízení či paliva.”

Jak často by měl být komín kontrolován a čištěn?
“To je dáno nařízením vlády, které nabylo účinnost dne 1. ledna 2011. Kontrolu spalinové cesty podle nového nařízení smí provádět jen odborně způsobilá osoba, kterou je držitel živnostenského oprávnění v oboru kominictví.

Čištění spalinové cesty, sloužící pro odtah spalin od spotřebiče na pevná paliva do výkonu 50 kW, je možné provádět i svépomocí. Čištění by mělo být zaměřeno zejména na odstraňování pevných znečišťujících částí nahromaděných v komíně.
Čištění spotřebičů na plynná paliva do výkonu 50 kW se podle vládního nařízení má provádět jednou ročně, u spotřebičů na kapalná paliva třikrát ročně a u kamen a kotlů do 50 kW používaných celoročně třikrát ročně.

Kouřovody, na které jsou napojeny spotřebiče na pevná paliva, používané tzv. sezónně, tedy úhrnně méně než šest měsíců v roce, stačí jen dvakrát

U nepoužívaného komína, který je v ústí zabezpečen proti vnikání dešťové vody a v místech připojení spotřebiče paliv je řádně označen tabulkou s nápisem “Mimo provoz” nebo jiným vhodným způsobem, se kontrola a čištění provádět nemusí.”

 

Jak poznáme, že je komín v pořádku?

“Měl by mít kompaktní, nepoškozené, omítnuté a obílené zdivo. Vymetací otvory musejí být opatřeny dvojitými plechovými nebo betonovými dvířky. Dvířka nesmějí být poškozená a musejí být dostatečně těsná. Je třeba se přesvědčit, zda v komíně nejsou zazděné trámy. Minimální vzdálenost skladovaných hořlavých látek v půdních prostorách od komína je jeden metr. Komíny musejí být volně a bezpečně přístupné.”

Co dělat, pokud v komíně začne hořet?

“Pokud vznikne požár sazí v komíně, je nutno z blízkosti komínového tělesa urychleně odstranit všechen hořlavý materiál. Hořící saze nikdy nehasit vodou, komín by mohl popraskat. Hasiči používají k sražení a uhašení hořících sazí v komíně převážně suchý písek.

Vždy byste měli mít na paměti, že zákon o požární ochraně mluví jednoznačně: „Každý je povinen počínat si tak, aby nezavdal příčinu ke vzniku požáru, neohrozil život a zdraví osob, zvířata a majetek;”.

Podrobné informace k této problematice naleznete na stránkách:

http://www.hzscr.cz/clanek/provoz-kominu-kourovodu-a-spotrebicu-paliv.aspx

 

-hzs-