Den pro rašeliniště

Den pro rašeliniště je tradiční akce, kterou pořádá pro návštěvníky NP Šumava IS a SEV Kašperské Hory. Během dopoledního programu mohou návštěvníci přispět svojí pomocí k ochraně mimořádně cenných ekosystémů, jejichž vodní režim byl narušen v minulosti neuváženými zásahy. Jedná se o tzv. revitalizaci rašelinišť, při které dobrovolníci pomáhají v méně přístupných oblastech stavět hráze na odvodňovacích rýhách nebo nosit materiál na jejich stavbu a rýhy částečně znovu zasypávají. Odměnou je pro účastníky odpolední exkurze do nepřístupných míst Šumavy.

V sobotu 5.10.2013 se pracovalo na Vchynicko-tetovském rašeliništi pod vedením RNDr. Ivy Bufkové. Letošní poslední termín využilo celkem 14 dobrovolníků z různých koutů republiky, většina z nich se účastní těchto akcí pravidelně. Odpoledne Iva Bufková provedla celou skupinu oblastí Mlynářských a Rybárenských slatí.

Sobotní termín byl letos poslední. Každý rok je pro Den po rašeliniště stanoveno několik termínů, které jsou zveřejňovány v brožurce Programy pro veřejnost nebo na stránkách NP Šumava v sekci Návštěvníci, akce pro veřejnost.

 

Text a foto: Pepa Jenšovský

 

{gallery}volary/2013/10/den_pro_raseliniste{/gallery}