Kamenná hlava a Kamenné moře

Exkluzivní výhledy na Trojmezí a na krajinu kolem horní Vltavy budou mít turisté z nově otevřených vyhlídkových míst u Českých Žlebů a na Plešném jezeře. To jsou další turistické atrakce, které pro turisty v závěru sezóny přichystala Správa NP a CHKO Šumava. Už od loňska stojí podobná vyhlídka na Černé hoře u Pramenů Vltavy, druhá byla na jaře slavnostně otevřena nedaleko Srní.

Již třetí a čtvrtou vyhlídkovou věž s jedinečným výhledem na okolní krajinu otevřela 2. 10. 2013 Správa Národního parku a chráněné krajinné oblasti Šumava. Jedna stojí pod Trojmezím u zaniklé šumavské osady Kamenná hlava nedaleko Českých Žlebů a další na Kamenném moři u Plešného jezera.

kamennahlava1

Kamenná hlava

Vyhlídka Kamenná hlava:
Vyhlídku naleznou turisté na trase Zlaté stezky vedoucí z Českých Žlebů k hranici s Bavorskem (žlutá turistická trasa), asi 1,5 km od Českých Žlebů. Tady mohou všichni pohodlně zaparkovat a před startem se také občerstvit. Ti co si chtějí dopřát delší trasu, mohou ještě vyrazit směrem na Krásnou Horu nebo přes hranici do Bavorska třeba až k 10 kilometrů vzdálené rozhledně Haidel, která nabízí jiné výhledy, samozřejmě i zpět do Čech směrem na východ.

kamennnahlava2

„Mohutná hora Stožec s impozantní Stožeckou skálou rámuje výhled zleva. V údolí Studené Vltavy je po svazích roztroušená malebná obec Stožec. Horizont uzavírá hřeben s nejvyššími horami celé Šumavy od Třístoličníku po Plechý (1 378 m) a za ním následuje masív Smrčiny. Za průzračné viditelnosti, což bývá právě na podzim, je vidět až k 130 kilometrů vzdálené Alpy,” popisuje Josef Štemberk, vedoucí oddělení marketingu Správy NP a CHKO Šumava krajinu v okolí vyhlídky stojící nedaleko Českých Žlebů.

 

kamannemore1

Kamenné moře

kamennemore2

Vyhlídka Kamenné moře:
Tato vyhlídka se nachází necelý kilometr od Plešného jezera, kam můžete vyrazit z Jeleních Vrchů nebo z Nové Pece. Podle toho přijdete k nové vyhlídce buď při zpáteční cestě, nebo cestou k jezeru. Vyhlídka stojí na pěší zelené turistické trase uprostřed Kamenného moře, které se přechází směrem k rozcestí U buku. Po několika schodech vystoupáte nad balvany ledovcové morény porostlé borovicí klečí a shora se Vám otevře výhled na krajinu Vltavické brázdy.

 

Zajímavý výhled je i z Kamenného moře u Plešného jezera. „Za širokou Vltavickou brázdou se vypínají Želnavské vrchy s dominantním Knížecím stolcem (1 236 m) a shlédneme odtud i horní část Lipna, které začíná u Nové Pece,” doplňuje Štemberk.

První vyhlídka stojí již od loňska na Černé Hoře u Modravy. Další byla otevřená na jaře na Zelené Hoře u Srní. Lidé na Šumavu často jezdí kvůli zdejší neopakovatelně hornaté krajině. „S tím počítáme, proto se jim snažíme pobyt v šumavské přírodě zpříjemnit a zpestřit. Po otevření vyhlídky na Černé Hoře jsme slíbili, že budou další. A sliby, které jsme dali milovníkům Šumavy, chceme i dále plnit,” uvádí Jiří Mánek, ředitel Správy NP a CHKO Šumava.

Všechny vyhlídkové věže nechali pracovníci Správy NP a CHKO Šumava vyrobit ze dřeva, které mělo původně bez užitku zetlít v šumavských lesích.

„Dřevo jsme použili ve prospěch šumavských turistů. Správa NP a CHKO Šumava kromě ochrany přírody zodpovídá i za podporu šetrné a přírodě blízké turistiky. Náklady na stavbu jsou minimální, ale užitek, radost a zážitky, které to přináší turistům, jsou k nezaplacení,” uzavírá ředitel Mánek.

(tz nps)