Opět padaly desítky

Noc na pátek 4.10. byla na Šumavě opět velmi mrazivá. Díky přílivu studeného vzduchu, jasné obloze a bezvětří klesly teploty ve vyhlášených mrazových kotlinách opět pod -10°C. Vyjímkou byl tentokrát Březník, kde byla minimální teplota -7,0°C. Studený vzduch se však držel jen v údolích, vrcholové partie Šumavy měly výrazně vyšší teploty. Například na Velkém Javoru se teplota pohybovala v nočních a ranních hodinách mezi +8°C až +9°C. Na Churáňově bylo k ránu kolem +6°C. Způsobil to teplý vzduch, který začal nad Šumavu proudit ve vyšších vrstvách atmosféry.

 

Záběry z našich webkamer 4. října ráno:

{gallery}volary/2013/10/webky_10_04{/gallery}

 

Výrazné a ojedinělé teplotní rozdíly byly na Kvildě. V obci Kvilda byla minimální teplota -1,6°C, po větší část noci se však pohybovala teplota slabě nad nulou, kdežto na nedaleké Jezerní slati, na stanici Perla byla minimální teplota -11,5°C.  Jen nepatrně tepleji bylo na Rokytské slati -11,4°C.

 

“Nadchází podle mého názoru nejkrásnější část roku tady v oblasti Kvildy, kdy je možné pozorovat nejen největší teplotní rozdíly  na téměř jednom místě, ale také nejkrásnější paletu barev, které podzim na Šumavě nabízí. Na Kvildě teplota slabě nad nulou, na nedaleké Perle téměř -12°C. I pro tuto svou unikátní polohu je Kvilda vyhledávaným střediskem a rozhodně má, nejen v tomto ohledu, milovníkům Šumavy co nabídnout, včetně neopakovatelných výhledů na panorama Šumavy a Alp” okomentoval situaci starosta Kvildy Václav Vostradovský.  

 

Výrazný mráz byl i ve Volarech, kde klesla teplota až na -10,5°C. Pod hranici -10°C se dostala teplota ještě na Horské Kvildě (-10,0°C) a na Hliništi (-10,5°C). Z nižších šumavských poloh zaznamenala výrazný mráz stanice ve Vimperku -6,0°C a Čkyně -5,5°C. 

 

Výrazný teplotní rozdíl je patrný i ze záběru webkamery pod vrcholem Malý Ostrý. Zatímco v nadmořské výšce bylo kolem 7 hodiny ráno kolem +12°C, v údolí je vidět na lukách jinovatka. 

 

 

Přehled vybraných minimálních teplot:

Perla -11,5°C

Rokytská slať -11,4°C

Volary -10,5°C

Hliniště -10,5°C

Horská Kvilda -10,0°C

Březník -7,0°C

Vimperk -6,0°C

Čkyně -5,5°C

Kvilda – chata -1,6°C

zdroj: ČHMÚ

 

(ir)