Babí léto si dá o víkendu pauzu

Máme za sebou další jasnou a mrazivou noc. Tato noc však nebyla teplotně zcela typická. Ptáte se proč? Od vyšších poloh po celou noc foukal vítr, což mělo za následek, že teploty neměly šanci klesnout na hodnoty, které byly předpovídány. Naopak nižší polohy měly bezvětří, takže například ve Čkyni klesla teplota na -5,4°C, v Prachaticích na -4,2°C. Nejnižší teplotu tohoto rána na Šumavě naměřila stanice v mrazové kotlině na okraji Volar -6,9°C. Známé mrazové kotliny měly po většinu noci jen slabý mráz kolem -2°C. Včerejší noc byla bez větru, tak teploty klesaly mnohem níže, o tom jsme informovali ZDE

 

V předpovědi z minulého týdne jsme slibovali slunečné počasí. Z alpské oblasti k nám ale zasahoval okraj oblačnosti a to bez hnutí několik dní. Téměř celá republika si užívala slunečních paprsků a jasné oblohy již od soboty, na Šumavě se vyjasnilo až z úterý na středu. Srážky se však vyskytly jen na samém okraji Šumavy, na hraničním hřebenu a to jen velmi slabé. Pro zajímavost uveďme, že tlaková níže, jejíž oblačnost zasahovala až nad Šumavu, přinesla velmi vydatné srážky do severního Chorvatska, kde spadlo v Rijece až 180 mm během pár hodin a také do Slovinska, kde spadlo za 24 hodin neuvěřitelných 260 mm srážek, což je polovina ročního úhrnu například v Praze. 

 

První říjnový den v okolí Volar:

{gallery}volary/foto_obce/2013_10/volary_10_01{/gallery}

 

Vraťme se ale k nám na Šumavu. Čtvrtek přinese po celý den jasnou nebo skoro jasnou oblohu, díky přílivu studeného vzduchu budou ale teploty jen v rozmezí 8°C až 12°C. Foukat bude vítr rychlostí do 6 m/s v nárazech až 15 m/s, pocitová teplota tak bude mnohem nižší. Noc na pátek bude podobně chladná jako ta dnešní, minima do -3°C, v mrazových kotlinách bude teplota závislá na síle větru. Během pátečního dopoledne začne od jihozápadu přibývat vysoká oblačnost, srážky se vyskytovat nebudou. Teploty vystoupí na 11°C až 15°C. 

Víkend začne velkou oblačností, bude oblačno až zataženo, místy s mlhami. Denní teploty kolem 12°C. I neděle přinese hodně oblačnosti, většinou zataženo s občasným mrholením nebo slabým deštěm. Oproti sobotě budou teploty asi o 2°C nižší.

 

V příštím týdnu se vrátí “babí léto”, obloha bude jasná až polojasná, beze srážek, denní teploty od 13°C do 18°C. Při déle trvající nízké oblačnosti jen kolem 10°C. Noční teploty by z vyjímkou mrazových kotlin neměly klesat pod bod mrazu, udrží se mezi 5°C až 1°C. 

 

(ir)