Nadhoz, nápřah a odpal!

Jde se na špačky” – v sobotu tohle rčení znamenalo nikoliv vzít jakékoliv plašidlo a jít hledat škůdce ovocných stromů, ale užívat si pěknou zábavu, protáhnout tělo, pobýt na čerstvém vzduchu a ještě i možnost vyhrát opravdu netradiční ceny.

Krásný sobotní den oživil na šumavském Stožci klapot dřeva o dřevo. Narážely na sebe celé odpoledne: obyčejná hůl a kousek dřívka, na obou stranách zašpičatělý – jednoduché pomůcky ke staročeské hře “špaček”.

 

Letos již jedenáctého stožeckého mistrovství světa v tlučení špačků se zúčastnilo  jednačtyřicet borců různých věkových kategorií, z toho  jedenáct žen. Fandit jim přišel zhruba stejný počet diváků a tak atmosféra na hřišti SK Bivoj byla vpravdě sportovní.

 

csc 0515

 

csc 0535

 

Nebyla nouze o vynikající sportovní výkony, podívanou na  zajímavé figury, ale i legraci. A závěrečné opékání všeho, co se na ohni dá opéct, ale především v duchu staročeské tradice brambor, bylo příjemnou a podzimem vonící tečkou za sobotním odpolednem.

 

Rekordy 72 metrů v mužské a 44 metrů v ženské kategorii sice překonané nebyly, ale i tak byly k vidění úžasné odpaly. Určitě hendikepem byl letos velmi silný protivítr, který metry ubíral.

 

csc 0550

 

Titul stožeckého mistra světa obhájil již počtvrté po usilovných bojích a razantním přesvědčování nelétavců k co nejdelšímu pohybu vzduchem,  domácí Jaroslav Dolejší, který poslal devěného špačka do vzdálenosti 57,5 metru. Vicemistrem se stal další dmoácí závodník  Luděk Švejda výkonem 56 metrů a bronz a titul druhého vicemistra si odvezl přespolní Jaroslav Pik, kterému se povedlo odpálit špačka do vzdálenosti 45 metrů.

 

Z žen byla nejúspěšnější Martina Kostelecká jejíž špaček dolétl na hranici 20 metrů, vicemistryní pro letošní rok se stala Monika Krempaská výkonem 18 metrů a  držitelkou titulu 2. vicemistryně je Ilona  Prokopová – 15,5 metru.

 

Všem borcům gratulujeme, vítězům pak také ke zvláštním cenám:

“Volíme takzvané “nesobecké ceny”, takže letos si vítězové odnesli (kromě medailí  ve tvaru špačka) za první místo  budku pro špačky jako polotovar (ale včetně hřebíků a kladívka) který si doma sami dodělají, druhé místo jsme odměnili obrovskou “ptačí kyticí”, která byla složená z různých plodin sloužících jako potrava pro ptactvo a  jako bonus v ní byly i lojové pochutky, a závodníci na třetm místě  si od nás odvezli otep sena. Do kterého krmelce ji umístí, to už je na nich,” dodala s úsměvem organizátorka mistrovství Veronika Hričovská z Informačního střediska ve Stožci.

 

Hra je v podstatě neomezená a finančně velmi nenáročná  mohou ji hrát  všichni – důležitá je chuť, zručnost a dostatek místa.

 

Tradičně je  stožecké mistrovství pořádáno na hřišti TJ Bivoj.

“Je to dlouholetá spolupráce a rádi bychom poděkovali TJ Bivoj za to, že můžeme k tomuto účelu jejich hřiště využívat. Těšíme se i na další ročníky a doufáme, že se  budou těšit čím dál většímu zájmu veřejnosti. Už teď všechny zveme – začněte trénovat a příští rok u nás na viděnou,” doplňuje Veronika Hričovská.

 

-as-

Fotografie, které z XI. stožeckého mistrovství světa v tlučení špačků pořídil MICHAL BÁRTÍK, najdete ve FOTOGALERII.