Následky povodní se řeší dodnes

Na letošní červnové povodně by nejraději všichni, kteř jimi byli nějak zasaženi, zapomněli, U mnoha z nich to ale nejde. Buďto se dostali do tak tíživé situace, že se s následky nedovedou vypořádat sami dodnes, nebo  jim život znepříjemňují připomínky povodně v podobě stále znečištěných zdrojů pitné vody – vlastních, před povodněmi čistých, studní.  Mezi těmi, kteří  trvale pomáhají v podobných situacích, je i Český červený kříž Prachatice.

 

Povodně – následky i dnes

S následky povodní se čtyři měsíce poté potýkají lidé, kteří měli po záplavě kontaminované studny. Těm, pro které je vlastní studna jediným zdrojem pitné vody v domě, pomáhá také projekt realizovaný Českým červeným křížem.
Žadatelé, kteří splnili předepsané podmínky, obdrželi od ČČK finanční příspěvek, který je určen na zakoupení čisticích prostředků nebo sanaci studny pomocí odborné firmy. Tento projekt je realizován díky prostředkům Mezinárodního výboru Červeného kříže, tedy díky solidaritě lidí z celého světa. Nelze nepřipomenout, že ve veřejné sbírce ČČK v ČR se vybralo zhruba 5,5 milionu Kč a nešlo o jedinou sbírku u nás, jejíž výtěžek je určen na pomoc při odstraňování povodňových škod.
Všem, kteří podpořili činnost neziskových organizací příspěvkem nebo materiální pomocí, patří proto veliký dík!

-zp-
imgp7602 imgp7600

———————————————————————————————————————————————————————–

Pomáhá od začátku

Brzy to budou již čtyři měsíce, které uplynou od letošních povodní. Ve všech zasažených oblastech pracovaly také nestátní neziskové organizace a jejich pracovníci, členové či dobrovolníci, z ostatních částí země pak přicházela nezbytná pomoc. Spolu s představiteli místních samospráv, složek IZS a mnoha dalšími se snažili mírnit následky vodního živlu.
Český červený kříž (ČČK) zahájil první fázi pomoci obětem letošních povodní v Čechách již 2. června 2013. V rámci této pomoci pečoval ČČK od Jihočeského až po Ústecký kraj o evakuované, poskytoval v terénu první psychologickou pomoc a první pomoc zdravotnickou a distribuoval pomoc materiální (čisticí prostředky, hygienické potřeby, nářadí, potraviny, voda, zdravotnický materiál atp.), Praze pomáhal se stavbou protipovodňových hrází…
Do okamžité pomoci se zapojilo 560 členů Humanitárních jednotek ČČK, jeho členů a zaměstnanců, ale zaregistrováno bylo také na 1.300 dobrovolníků. Celkem byla pomoc ČČK poskytnuta 4100 příjemcům, jen Ústřední krizový tým pomohl 567 lidem. Rozděleno bylo 515 tun materiální pomoci….

Do pomoci bylo zapojeno celkem 35 Oblastních spolků (okresních poboček) ČČK v zasažených oblastech i mimo ně.

Druhá fáze pomoci probíhá od konce června a je zaměřena na zmírňování následků povodňových škod. Tak jako po povodních v minulých letech poskytuje ČČK příspěvky na čištění studní pro zhruba 3400 osob, a tuto pomoc (v rozsahu kolem 3,5 mil. Kč) pokrývá z finančních zdrojů Mezinárodního výboru Červeného kříže.
Další formy následné pomoci (příspěvky občanům na stavební opravy či opravy zařízení zřizovaných obcemi, školky, školy, sociální zařízení pro děti a seniory apod.) budou závislé na možnostech finanční sbírky. Zde se vybralo přibližně 5,5 milionů Kč, avšak podle předpokladů je na tuto fázi obnovy potřeba získat až 50 milionů Kč. O následné humanitární pomoci ve fázi obnovy jedná ČČK i s německým Červeným křížem.

“Děkujeme všem, kteří nám jakoukoli formou pomohli pomáhat v první fázi pomoci a věříme v pochopení a přispění i na pomoc následnou,” dodává  Zuzana Pelikánová z ČČK Prachatice.