“Babí léto” je za dveřmi

Babí léto ne a ne dorazit. Pošmourné dny s hodně oblačností stále převažují. Vyjímkou bylo nedělní počasí, kdy byla na obloze vysoká oblačnost, přes kterou ale slunce prosvítalo a teploty stoupaly přes 15°C. Úterní počasí 24. září bylo ještě hezčí, na celé Šumavě po celý den bylo jasno a teploty stoupaly k velmi příjemným 20°C, ojediněle i výše. Od středy se očekávalo podobné počasí, oblačnosti bylo ale na obloze více, obloha byla polojasná až oblačná beze srážek. Od čtvrtečního rána je na obloze hodně oblačnosti, místy se vyskytují přeháňky, teploty se pohybují kolem 15°C.

 

Nicov 26. září dopoledne:

 

I po zbytek čtvrtečního dne bude na obloze hodně oblačnosti s možností slabých přeháňek. Denní teploty do 18°C. Pátek přinese velkou oblačnost, nejčastěji oblačno, ojedinělé přeháňky. Denní teploty mezi 12°C až 15°C, k večeru ubývání oblačnosti. Noc na sobotu bude díky přílivu chladného vzduchu a zmenšené oblačnosti chladná, teploty klesnou na 5°C až 1°C, vyskytnou se přízemní mrazíky. V mrazových kotlinách by teploty za jasné oblohy a bezvětří mohly klesat až k -8°C, možná i níže. Sobotní den bude slunečný, převažovat bude polojasná obloha s teplotami mezi 15°C až 18°C.  Totožné počasí bude i v neděli, noc bude stejně chladná, ojediněle se vyskytnou mlhy, přes den polojasno s teplotami do 18°C, v horských polohách kolem 12°C.

 

Slunečné počasí by mělo pokračovat podle současných modelů i počátkem příštího týdne, noční teploty klesnou na 5°C až 0°C, v mrazových kotlinách pod -5°C, ojediněle až k -10°C, denní teploty do 15°C.  Dočkáme se tak s velkou pravděpodobností dlouho očekávaného “babího léta”. Srážky by se měly objevit až od středy 2. října, to však budou meteorologové ještě upřesňovat. 

 

Pohled z Libína a Poledníku 26. září dopoledne:

 

 

 

(ir)