Volarští záchranáři dostali nový vůz

Výjezdové stanoviště Zdravotnické záchranné služby ve Volarech se dočkalo nového výjezdového vozu. Záchranáři ho převzali ve čtvrtek 26. září. Výjezdové stanoviště ve Volarech bylo posledním na Prachaticku, kde ještě nebyl k dispozici sanitní vůz s novou zástavbou. Nové vozidlo Volkswagen T5 má mnohem větší prostor pro ošetření pacienta, umístění přístrojů i potřebného zdravotnického materiálu. I samotný transport pacientů bude šetrnější. Sanitní vozy financuje Jihočeský kraj. 

 

 

Stanoviště Zdravotnické záchranné služby ve Volarech funguje od července 2000 v nepřetržitém provozu. Do spádové oblasti této základny patří nejen Volary, ale i přilehlé obce na Volarsku. Volarští záchranáři zasahují i na pravém břehu Lipna v oblasti Přední Zvonkové na Českokrumlovsku. V případě nutnosti jsou dispečinkem ZZS vysláni i do jiných oblastí. V oblasti Národního parku Šumava často spolupracují s Horskou službou.

 

Oblastní středisko Prachatice, které spadá od roku 2004 pod Zdravotnickou záchrannou službu Jihočeského kraje, zajišťuje přednemocniční neodkladnou péči zhruba pro 51 000 obyvatel na území o rozloze 1375 km čtverečných. Záchranáři vyjíždějí zhruba k 6 000 výjezdů za rok. Na Prachaticku jsou čtyři výjezdová stanoviště a to Prachatice, Vimperk, Volary a Vacov. Přes den je k dispozici na Prachaticku celkem šest sanitních vozů (složení řidič a zdravotnický záchranář) a dva vozy v systému rendez – vous (osobní vůz ve složení zdravotnický záchranář a lékař), v noci a o víkendech jezdí o jeden sanitní vůz na Prachaticku méně. Posádky vysílá na místo dispečink v Českých Budějovicích. Zdravotnická záchranná služba má tísňovou bezplatnou linku 155.

 

Fotografie nového sanitního vozu pro volarskou základnu ZZS:

{gallery}volary/foto_obce/2013_09/volary_sanita_09_26{/gallery} 

 

(ir)