Připraveni na všechna rizika

 

Šumava je specifická v mnoha ohledech. Ten “záchranářský” nevyjímaje.  Bezpečnost na území Národního parku zajišťují všechny složky Integrovaného záchranného systému. Právě ty v sobotu představily stovkám návštěvníků svou činnost, v rámci 3. ročníku akce DEN IZS.

bezpecna75

I přes nepřízeň počasí strávilo několik set návštěvníků Šumavy na Slunečné u Prášil a na Poledníku celý den se záchranáři.

 

Během programu se představily návštěvníkům Šumavy záchranáři všech složek, které se starají o bezpečnost na území Národního parku.

 

Akci pořádala Informační a strážní služba národního parku ve spolupráci Centrem letecké záchranné služby Armády ČR. Kromě těchto záchranných složek se představili: profesionální hasiči ze Sušice, dobrovolné jednotky z Kašperských Hor, Srní a Sušice, Policie ČR, Zdravotnická záchranná služba, Letecká záchranná služba Alfa Helicopter, Horská služba, Vodní záchranná služba a Asociace dobrovolných záchranářů.

 

Velmi zajímavá byla pro všechny ukázka hašení lesního požáru spojená se záchranou a ošetřením popálené osoby.

Na Poledníku členové lezeckých skupin předvedli transport zraněné osoby z rozhledny.

 

bezpecna94

 

 

 

Šumava je výjimečná svými lesními ekosystémy, způsobem péče v nich, velkými dojezdovými vzdálenostmi a špatnou dostupností. To vše znamená zvýšené požární riziko. Specifická je také situace dobrovolných hasičů v obcích národního parku.

 

V rámci akce zástupci HZS symbolicky předali jednotce sboru dobrovolných hasičů Správy NP a CHKO Šumava klíče ke třem hasičským cisternám. Tímto se završila více než tříletá cesta k ustavení jednotky, která nyní bude plně akceschopná a připravená zajistit komplexní protipožární péči na území šumavského národního parku.

 

bezpecna26

 

 

 

 

Tři velkoobjemové hasící cisterny byly pořízeny z projektu “Pořízení moderní techniky a technologií Správy NP a CHKO Šumava pro zvýšení kvality řešení mimořádných událostí”, který byl spolufinancován z Integrovaného operačního programu, Prioritní osa 3 – Zvýšení kvality a dostupností veřejných služeb, za podpory Evropské unie a Evropského fondu pro regionální rozvoj.

Technika je určena především pro hašení lesních požárů a bude umístěna na základnách v Modravě, Prášilech a ve Stožci.

 

{gallery}susice/2013/zari/bezpecna_sumava_kopie/{/gallery}

 

-hzs-