Postavili se šikaně a našli nové kamarády

O šikaně se mluví na každém rohu, je často skloňovaná ve všech pádech a někdy už tohoto tématu mají všichni plné zuby. Šikanou se nazývá i rvačka, hádka, nesympatie, zkrátka každý školní nesvár. Jenomže někdy se skutečně může jednat o šikanu jako vyšitou. A právě pro oběti šikany otevřelo Krizové centrum občanského sdružení Portus Prachatice skupinku, ve které dětem s těmito negativními zkušenostmi pomáhá.

 

A jak to na takovém sezení vypadá? Členové skupinky na sebe mají hodinu a půl, ve které je zorganizován prostor pro mluvení (například o zážitcích ze školy, o reakcích učitelů, o tom, co se osvědčilo a co situaci zhoršilo, kdo mi pomohl, jak jsem se cítil atd.). Dále máme prostor na hry, při kterých děti znovu nacházejí své sebevědomí, nalézají své silné stránky, v čem jsou dobří, ale stejně tak mohou narazit i na možnosti, proč právě ony se staly oběťmi.

 

Přínosné jsou modelové situace, ve kterých si všichni mohou přímo vyzkoušet a zahrát, jak se bránit, odmítat, reagovat. Bonusem je pak minilekce základů sebeobrany, založení vlastního deníku a třešničkou na dortu fakt, že ve skupince může každý najít kamarády, se kterými se nemusí bát otevřeně komunikovat.

 

Skupinka právě vstoupila do druhé půlky časového harmonogramu, ale stále je skupinou otevřenou, což znamená, že pokud máte chuť a odvahu se přihlásit, neváhejte nás kontaktovat buď na mail: krizac@portusprachatice.cz nebo telefon 736 213 002, anebo za námi zajít osobně do Krizového centra na Velké náměstí 14, kde sídlí celý Portus Prachatice.

za Krizové centrum Michaela Traore, DiS.

————————————————————————————————————————————-

sikana