Velký Javor v obležení turistů

Velký Javor, německy Grosser Arber, je nejvyšším vrcholem celé Šumavy i Bavorského lesa. Samotný vrchol tvoří 4 skupiny skal. Nejvyšší bod má nadmořskou výšku 1456 metrů .n.m.  Před 30 lety, v období studené války, vyrostlo na vrcholu německé vojenské zařízení, které tvoří 2 radarové kopule, viditelné z velké vzdálenosti. Zařízení vzniklo navzdory silným protestům ochranářů, aby bylo možné hlídat vzdušný prostor nad tehdejším východním blokem. V těchto dnech prochází kopule rozsáhlou rekonstrukcí. Jedna věž od roku 1997 obsahuje komunikační zařízení, druhá skrývá modernizovaný radar, který slouží potřebám NATO.

 

Pohled z Velkého Javoru severozápadním směrem:

 

Vrchol Velký Javor je hojně navštěvován turisty, většina z nich využívá kabinkovou lanovku, která turisty dopraví těsně pod samotný vrchol. Hlavním výchozím místem je Velké Javorské jezero v nadmořské výšce 934 metrů n.m. Turisté tak zdolávají převýšení přes 500 výškových metrů. Od Velkého Javorského jezera se dá vrchol zdolat přes jezerní stěnu, což je velmi atraktivní, ale náročný výstup (turistické značení je však velmi špatné). Druhá turistická stezka je méně náročná avšak bez vyhledů.

 

Pohled z Velkého Javoru severovýchodním směrem:

 

Velký Javor je velmi známé a hojně navštěvované zimní lyžařské středisko. Lokalita je bohatá na sníh, navíc téměř celé středisko uměle zasněžované, takže jistota kvalitních sněhových podmínek je po celou zimní sezónu téměř 100%. 


Fotografie ze 7. září z trasy Velké Javorské jezero – jezerní stěna – Velký Javor:

{gallery}volary/2013/09/arber_09_07{/gallery}

 

(ir)