Skončilo léto: mráz vs. tropy

Letošní léto bylo, dá se říci, co se počasí týká, vydařené. Horkých typicky slunečních dní jsme si užili dostatek, neminuly nás ani bouřky a deště, sem tam větřík i mírné ochlazení. Někde byly ale výkyvy teplot  znatelnější a tak mohli třeba návštěvníci Kvildy zařít romantiku jiskřivých mrazivých rán a pak se natřít opalovacím krémem a zvládat třicítky. 

 

Více o  počasí letošního léta “lovec mrazů” Antonín Vojvodík, který je co do teplot spokojený, protože v létě naměřil i “mínusy”:

 

“Skončily dva nejteplejší měsíce roku, tím skončilo meteorologické léto (červen-srpen). S nástupem letošního září je v oblasti Kvild zvětšená oblačnost přes den a prohání se tam teď studený vítr, odpolední teploty poklesly, drží se těsně nad 10°.

 

Dva nejteplejší měsíce v oblasti Kvild přinesly  v červenci dvanáct a v srpnu třináct nocí s teplotou pod nulou. Prožili jsme hezké léto, kdy za uvedené dva měsíce bylo 25 nocí s teplotou pod nulou (meteorologicky zvané ‘mrazové dny‘) ,tedy za červenec a srpen 25 mrazových dnů (!), což je opravdu mimořádné množství, které se vyskytuje jen vyjímečně.

 

Naproti tomu dokázaly v tomto období horké dny  i v nadmořských výškách nad 1000 m.n.m. zaznamenat teplotu +30°C a více. V červenci dvakrát a v srpnu také dvakrát, nejvyšší teplotu z tohoto území zaznamenala stanice Horská Kvilda – Předota +31,8°.

p1100368

 

p1100369

 

Druhý srpnový den byl na stanici zaznamenán poprve v historii mého měření  mrazotropický den, kdy ráno byla teplota lehce pod nulou -0,1°a odpoledne zde překročila tropickou třicítku s +30,2°.

 

Letošní rok přinesl opravdu  velmi nezvyklý  mrazotropický průběh teplot v oblasti Kvild.

Zvědavé návštěvníky to jen povzbudí  – vždyť kde jinde u nás najdete něco takového? A navíc – Šumava je krásná v každé roční době a s jakýmikoliv teplotami. Takže neváhejte a objevujte ji!

 

-red-