Užijte si víkendy jinak

Návrat koní na Šumavu sleduje, kromě vlastního uplatnění v lese a turistické atraktivity, hned několik dalších cílů – zachování genofondu uznávaných plemen chladnokrevných koní, podporu tradičních řemesel a také popularizaci chladnokrevných plemen. Nejnověji se s koňmi v Národním parku Šumava můžete setkat v bezprostřední blízkosti při vyjížďkách vozem taženým koňmi. Každý víkend bude z Modravy vyjíždět vůz, tažený koňmi, na projížďky s turisty.

 

park kone2

Správa NP a CHKO Šumava pořádá od této neděle tématické výlety ve voze taženém koňmi. Koně přes týden přibližují dřevo v šumavských lesích, přes víkend budou vozit turisty, kteří díky tomu pochopí význam koňské síly pro zdravý les. Práce kočího tak má další rozměr – bude zajišťovat osvětu i zábavu pro turisty, kteří na Šumavu dorazí. Správa parku se tak vrací k zažitým šumavským tradicím, které kvůli vysoké těžbě dřeva a využívání těžké techniky a harvestorů z parku v minulých letech vymizely.

 

 

Koně táhnoucí vůz s turisty vyrazí v neděli 1. září z Modravy, ještě toto léto přibude Strážný a Prášily. Správa Národního parku a Chráněné krajinné oblasti Šumava tím dále rozšiřuje svůj program – Návrat koní na Šumavu.

 

Koně, živého tvora, na Šumavě v minulých letech nahradila těžká technika. To ale není na území národního parku vůbec dobře. Lidé s koňmi soužili na Šumavě celá staletí a my se proto snažíme vracet k zažitým tradicím,“ uvádí Jiří Mánek, ředitel Správy NP a CHKO Šumava a iniciátor celého projektu.

 

Podle zájmu budu jezdit každou další neděli. Pokud to bude nutné tak i v sobotu“ usmívá se Jiří Dráb, kočí z Modravy.

 

Startovat se bude vždy z Modravy v 10 hodin. Ideálně přímo ze stájí, kde si výletníci prohlédnou i to, jak se koně zapřahají. Jeden výlet potrvá zhruba 1,5 hodiny. Kočí se s vozem během dne několikrát otočí. Končit bude zhruba v 16 hodin.

 

Trasa povede pravděpodobně na Rybárnu, Javoří Pilu a na Rokytu. Vše ale záleží na domluvě s pasažéry. „Konec trasy je možné naplánovat i podle místa, kde jsou turisté ubytovaní,“ uvádí Pavel Pechoušek, tiskový mluvčí Správy NP a CHKO Šumava.

Na vůz se vejde maximálně 5 lidí. Dospělý zaplatí za výlet 150 korun, děti do deseti let mohou jet zadarmo.

 

Využití chladnokrevných koní je nejekologičtější a k přírodě nejšetrnější způsob soustřeďování vytěženého dříví v lese. Lesní porost nezničí nevhodná těžká mechanizace. Když koně, kteří pracují v týdnu, budou o víkendech pracovat pro turisty, tak bude jejich potenciál využitý na maximum. Navíc se veřejnost o koních na Šumavě dozví všechny zajímavé informace,“ doplňuje ředitel Mánek.

 

Zájemci o výlet se mohou hlásit na telefonu kočího Jiřího Drába731 530 291.

Modrava samozřejmě nebude jedinou obcí, kde bude Správa NP a CHKO Šumava tuto službu turistům poskytovat. Originální povoz, který zrekonstruovali truhláři Správy NP a CHKO Šumava bude jezdit i ve Strážném.

Další se brzy přidá i na Prášilech. Během příštího roku pak budou jezdit takové povozy i na zbývajících územích, o které se starají lesníci správy parku – Borová Lada, Stožec a České Žleby.

 

park kone6

Zakoupili jsme jeden starý koňský povoz, který byl značně poškozený a nepojízdný. Vůz jsme zcela rozebrali a kompletně opravili. Například dřevěnou konstrukci jsme nahradili úplně novou,  dubovou. Jestli se nám vše povedlo, mohou posoudit sami výletníci,“ popisuje Antonín Cais, vedoucí truhlárny Správy NP a CHKO Šumava v Kašperských Horách.

-tz nps pp-

 

{gallery}prachatice/2013/srpen/park_kone_kopie/{/gallery}