hasic

Přežije jen ten nejtvrdší

Nejtvrdší hasič přežívá – to je volně přeložený název extrémně náročné hasičské soutěže se specifickými disciplínami;  TFA – pochází z anglického „Toughest Firefighter Alive“. Krajské kolo proběhne v pátek třináctého – 13. září – v atraktivním prostředí Aktiv parku – stezky v korunách stromů na Lipně. Pořadatelem letošního ročníku je územní odbor HZS Český Krumlov.

 

Netradiční soutěž, která se koná vždy jednou za dva roky, bude letos probíhat v areálu Aktiv parku Lipno. Na stezce korunami stromů budou pro soutěžící připraveny náročné disciplíny zakončené výstupem na rozhlednu.

 

Závodníci soutěží jak v jednotlivcích, a to v kategoriích do 34 let a 35 let a více, tak ve družstvech za jednotlivé územní odbory. Soutěžní týmy mají maximálně pět závodníků, do celkového hodnocení družstev se započítávají časy nejlepších tří.

 

Každý ze soutěžících startuje v předepsané výstroji, kterou je kompletní třívrstvý zásahový oblek včetně odnímatelných vrstev, přilba, zásahové rukavice a zásahová obuv, s nasazeným dýchacím přístrojem v pohotovostní poloze.

 

tfa krumlov

 

Trať soutěže je rozdělena do 4 úseků, jednotlivé disciplíny plní soutěžící plynule od první do poslední, bez přestávky.

 

Disciplíny TFA, které musí každý závodník splnit (samozřejmě v předepsané výstroji) zahrnují běh s požárními hadicemi, sbalení dvou hadic B a jejich vložení do boxu, 60 úderů palicí v hammer boxu, desetinásobné převracení pneumatiky, přemístění figuriny člověka na vzdálenost 40 metrů, překonání dvoumetrové bariéry, přenášení kanystrů 25 kg na vzdálenost 40 metrů, spojení proudnice s monitorem; vyběhnutí po schodech na vrchol 40 metrové věže.

 

Extrémní náročnost soutěže, a to ještě v pátek třináctého, slibuje divákům zajímavou podívanou. Zahájení soutěžních pokusů je plánováno na 9.30 hodin.

 

 

Pátek  třináctého není jen “černý”, nebo jako v tomto případě – soutěžní.

Česká asociace hasičských důstojníků vyhlašuje na den 13. září Den požární bezpečnosti. Vyhlášené datum není náhodné. Každoročně se jedná o pátek, na nějž připadá 13. den v měsíci. Letošní rok připadá „pátek třináctého“ na září.

 

Česká asociace hasičských důstojníků pravidelně vyzývá k účasti na Dni požární bezpečnosti profesionální i dobrovolné hasiče, orgány státní správy a samosprávy, občanská sdružení, veřejně prospěšné a jiné organizace působící na úseku požární ochrany.

 

Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje propojil letos připomenutí Dne požární bezpečnosti s uvedenou krajskou soutěží v disciplínách TFA.

-red, vm hzs-