Zajímá nás: zákon si posvítí na ‘šmejdy’

(Aktuálně )

Nový zákon si posvítí na šmejdy

Cílem návrhu zákona je reagovat na zneužívání důvěry spotřebitelů ze strany neseriózních podnikatelů, kteří pořádají zájezdy nebo jiné akce, zaměřené zejména na seniory. Podle návrhu je třeba posílit roli kontrolních orgánů v zájmu zamezení nevybíravým obchodním praktikám, používaným některými podnikateli, kteří zneužívají objektivní slabosti určité skupiny obyvatel a poškozují poctivé a seriózní podnikatele.

 

Ve vládou schváleném návrhu se stanovuje oznamovací povinnost o konání předváděcí akce kontrolnímu orgánu deset dní před jejím konáním a minimální rozsah informací, které musí podnikatel uvést v každém pozvání.

 

Myslím, že v těchto nepolitických věcech každá další vláda bude ráda za to, když někdo chce řešit problém tzv. šmejdů a zneužívání těch občanů a spotřebitelů, kteří jsou méně chráněni z povahy věci vzhledem ke svému věku, že to není nic proti ničemu a je dobré, když se tím vláda zaobírá,“ řekl premiér v demisi Jiří Rusnok.

 

Návrh zákona vznikl ještě za minulé vlády jako opatření vyvolané společenskou poptávkou, které je zaměřené na posílení ochrany spotřebitelů při tzv. předváděcích akcích. Vláda v demisi navrhla Poslaneckě sněmovně, aby s vládním návrhem zákona vyslovila souhlas již v prvém čtení.

(zdroj: tz www.vlada.cz, úvodní obrázek: kultura.idnes.cz)