Spor o Kvildu se rozhodne v sobotu

Oblast Kvildy v posledních několika letech výrazně ožila. Ne snad tím, že by se mnohonásobně rozrostl počet stálých obyvatel, ale právě návštěvníci tuto oblast vyhledávají pro její „NEJ“.

Kromě těch známých – nejzelenější, nejčistší, nejvyšší, nejzáhadnější, nejrozmanitější… má ale tohle místo také bohatou historii. V ní nechybí spory o vlastnictví kvildského území, protože bylo bohaté na zlato a tudíž hospodářsky velmi důležité. Nejvýše položené místo u nás vyhledávají turisté nejen proto, že jsou zvědaví, jestli je pravda, že letní rána jsou jiskřivá mrazem a o několik hodin později se natíráte opalovacím krémem, ale zejména proto, že Kvilda je jedním z nejvhodnějších míst pro sportovní aktivity všech věkových generací (a výkonností) a výchozím bodem pro výlety a turistické pochody centrální částí Šumavy.

 

To, že Kvilda vzkvétá a má stále co nabídnout nejen jako „přestupní stanice“ do lesů šumavských hor, je bezesporu zásluha vedení obce. Starosta Václav Vostradovský má jasnou vizi – Kvildu udržet a rozvíjet jako dobré místo pro život a vyhledávanou turistickou oblast, která jak stálým obyvatelům tak i návštěvníkům, nabízí zvyšující se standard služeb a rostoucí komfort moderního života i trávení volného času. K tomu patří organizace a podpora projektů sportovního (především) i tak kulturního charakteru.

 

K těm druhým jmenovaným patří právě zítřejší akce, která si určitě získá mnoho příznivců. Ústředním tématem je právě „SPOR O ZLATO – připomenutí událostí z dávných časů“, které se bude odehrávat v duchu historie za doprovodu bubeníků, přítomnosti rytířů v nefalšovaném „ležení“ a dalších prvků z doby před několika sty lety. Na sobotní akci pořádanou obcí Kvilda ve spolupráci s městem Kašperské Hory a družinou dobových zvyků SHS Uther zve Václav Vostradovský:

„Centrum Kvildy ožije v sobotu v jednu hodinu odpoledne. Vojenské ležení rytířů, ukázky tradic a dobových zvyků připomenou doby, kdy s o Kvildu prali páni i země a církve, konkrétně spor města Kašperské Hory s řádem johanitů ze Strakonic o pozemky
u Kvildy k těžbě zlata. Její bohatství bylo, jak už z uvedeného vyplývá, staletí předmětem sporů a bojů.

 

Pro návštěvníky a diváky bude určitě atraktivní podívanou celý program, který zahrnuje například i ukázky střelby z palných zbraní, ale budou se moci podívat i na to, jak nemilosrdně se tenkrát trestali „nepřizpůsobiví“ jedinci.

Dnešní bohatství Kvildy je možná o to cennější, že to ‘zlato je zelené’, protože to opravdové nikdy nic dobrého Šumavě nepřineslo a nepřináší…

Zvu všechny na sobotní slavnosti a věřím, že třeba ti, kteří k nám přijedou poprvé, tu najdou inspiraci, proč se několikrát vrátit,“ usmívá se.

-as-

kvilda10.8.