Vydatněji zaprší

Horké letní dny dny vystřídaly z úterý na středu a ze středy na čtvrtek místy velmi silné bouřky. 7. srpna před 21. hodinou udeřila velmi silná bouřka na Volarsku a následně na Prachaticku. Škody napáchal hlavně velmi silný nárazový vítr, který lámal vzrostlé stromy. O škodách jsme informovali ZDE. Nejvíce srážek spadlo ve zmíněných bouřkách ve Volarech 55 mm a v Husinci 54 mm. Čtvrtek už přinesl příjemnější teploty pod 30°C a zvětšenou oblačnost.

 

Následky silné bouřky 7. srpna ve Volarech (foto Jiří Plachý):

{gallery}volary/foto_obce/2013_08/bourka_08_08{/gallery} 

 

Počasí na Šumavě začně během pátku ovlivňovat zvlněná studená fronta, která bude postupovat k východu. Musíme tak během dne počítat se zvětšenou oblačností a postupně s přibývajícími srážkami, které budou dle současných modelů místy i vydatné a trvalé. Modely se však neshodují na tom, kde nejvyšší množství srážek spadne. Vzhledem k tomu, že v uplynulých týdnech spadlo minimum srážek, neměl by vydatnější déšť způsobit zvednutí hladin toků. Páteční teploty nevystoupí na Šumavě nad 22°C.

 

Předpokládaný úhrn srážek dle modelu ALADIN od 9.8. 14:00 do 9.8. 22:00, zdroj: ČHMÚ

 

 

V sobotu začně již během dopoledne od západu oblačnosti a srážek ubývat, začne se totiž nasouvat výběžek tlakové výše od západu. Denní teploty vystoupí na 22°C až 25°C. Něděle přinese slunečné počasí beze srážek, denní teploty se zastaví na příjemných 23°C až 26°C.

 

Od pondělí čekáme polojasnou oblohu, v odpoledních a večerních hodinách místy s bouřkami, denní teploty v pondělí 24°C až 28°C, v úterý a ve středu mírné ochlazení na 20°C až 24°C. Srážky se objeví jen ojediněle.

 

Shelf cloud zachycený naší webkamerou na Libíně 7. srpna před 21. hodinou:

 

 

(ir)