AKTUALIZACE – FOTO: Bouřky na Prachaticku a jihu Čech

Bouřky potrápily nejvíce Prachaticko

lib prach

Zhruba od 18 hodin včera večer, nepřetržitě až do rána, likvidovali hasiči následky další bouřkové vlny spojené se silným větrem. Mezi nejvíce zasažené oblasti patří Prachaticko, Českokrumlovsko, Budějovicko.

 

V současné době je evidováno přibližně 120 událostí. Jednalo se o vícečetné události, kdy v rámci každého výjezdu jednotky je odklízeno více spadaných stromů. Profesionální a dobrovolné jednotky během výše uvedených 120 událostí odklidili ze silnic Jihočeského kraje stovky popadaných stromů. Nejvíce zasaženou oblastí bylo Prachaticko, kde evidujeme téměř polovinu všech zásahů. Nejdramatičtější situace byla v okolí obcí Lenora a Volary.

 

rezani-stromu   tabor vojkovice 12

37 jednotek hasičů se potýkalo s následky včerejší bouřky v jihočeském kraji. Největší procento případů se týká odstraňování popadaných stromů, v nočních hodinách museli hasiči také evakuovat dětský tábor u Soumarského mostu. Kvůli nepřístupnému terénu se ke 30 dětem a 10 dospělým museli prořezávat přes spadané stromy. Tábor přestěhovali do ZŠ ve Volarech, druhý, ležící poblíž, nebylo nutné vyklízet.

 

Podle slov mluvčí jihočeských hasičů nebyly hlášené žádné zraněné osoby, nárazový vítr a přívalové srážky způsobily problémy v dopravě, kdy popadané stromy přes vozovky bránily v průjezdu silnicemi. Bouřky, které se postupně přesouvají na Moravu a do Slezska, způsobily i několik požárů menšího rozsahu – stromy zapálené bleskem ale hasiči likvidovali bez dalších škod a následků okamžitě.

aktualizováno :

7. 8. Hasiči ÚO  Prachatice evidují 32 tzv. vícečetných událostí, což jsou zásahy, kdy v rámci každého je odklízeno více spadaných stromů. Hasiči projížděli obce Volary, Horní Vltavice, Prachatice, České Žleby, Paseka, Obora, Svojnice, Lenora, Hracholusky, Hliniště, Klenovice, Zdíkov, Žernovice, Malovice, Buk, Petrův Dvůr, Netolice, Vitějovice a Benešova Hora a jejich okolí, kde  uvolňovali komunikace od spadaných stromů. Dále provedli 3 čerpání vody, a to ve Dlouhé, Slámově a Neumannově ulici v Prachaticích.

 

8. 8. Prachatičtí hasiči vyjížděli od půlnoci do dnešních 11 hodin k 17 zásahům (spadlé stromy u obcí Chlumany, Březovík, Malovice, Prachatice, Tvrzice, Horní Vltavice, Horouty, Hlásná Lhota, Žíchovec a Volary).

AKTUÁLNĚ FOTO Z PRACHATIC:

{gallery}prachatice/2013/srpen/prachatice_nasledky_bourky/{/gallery}

————————————————————————————–

Byli jste i vy mezi nočními “reportéry” nebo máte fota z různých míst, kde řádila bouřka a stínala stromy, zaplavovala sklepy apod.? Fotili jste práci hasičů, když likvidovali následky  živlu? Podělte se o ně s ostatními – můžete je ke zveřejnění poslat na info@sumava.eu 

—————————————————————————————

V Plzeňském kraji, přes který bouřka postupně přechází  na Moravu, je situace podobná. Desítky zásahů se týkají  především pomoci při odstraňování následků silného větru a deště – popadané stromy, čerpání sklepů ad.

 

Likvidace následků bude pokračovat intenzivně v průběhu dnešního a následujících dní.

 

lib prach

 

svat susice

Výstraha trvá

Velmi silné bouřky se místy ještě ojediněle vyskytnou až do pátku. Bouřky mohou být doprovázené nárazy větru kolem 25 m/s, přívalovým deštěm kolem 40 mm a ojediněle kroupami. Podle ČHMÚ je možné bouřky očekávat i dnes přes den, večer a v noci na pátek i na Moravě a ve Slezsku.

 

-red, hzs-

foto: HZS, WEBCAM.SUMAVA.EU