Bouřky a kroupy až do pátku

 PŘEDPOVĚĎ POČASÍ PRO JIHOČESKÝ KRAJ
na úterý 06.08. a středu 07.08.2013
Předpověď na úterý odpoledne a večer: --------------------------------------- Po zadní straně tlakové výše proudí na naše území tropický vzduch od jihu. Později nás částečně ovlivní zvlněná studená fronta nad Německem. Počasí (11-22): Skoro jasno až polojasno, později odpoledne a večer místy při zvětšené oblačnosti bouřky, ojediněle s přívalovými srážkami a kroupami. Nejvyšší denní teploty 31 až 34 °C, v 1000 m na horách kolem 28 °C. Slabý promělivý vítr 1 až 4 m/s v bouřkách přechodně zesílí, ojediněle nárazy až 25 m/s.
Předpověď na noc a středu: ---------------------------- Na naše území bude nadále proudit tropický vzduch od jihu. Počasí v noci (22-07): Oblačno až polojasno, zpočátku místy bouřky a přeháňky, ojediněle i intenzívní, k ránu ojediněle mlhy. Nejnižší noční teploty 21 až 18 °C. Slabý proměnlivý vítr 1 až 4 m/s.

Počasí přes den (07-24): Skoro jasno až polojasno, ojediněle při zvětšené oblačnosti bouřky, zejména na západě kraje. Nejvyšší denní teploty 32 až 35 °C, v 1000 m na horách kolem 29 °C. Mírný jihovýchodní vítr 2 až 5 m/s.


VÝSTRAHA ČHMÚ:

na vysoké teploty, velmi vysoké teploty a rozšířená výstraha o silné a velmi silné bouřky pro Čechy.

Po přední straně brázdy nízkého tlaku vzduchu nad západní a střední Evropou, k nám před studenou frontou nad Německem zesiluje příliv tropického vzduchu od jihu.

Do západní poloviny Čech do středy, na ostatní území do čtvrtka, na jihovýchod území ještě i v pátek bude proudit od jihu tropický vzduch. Maximální denní teploty vzduchu vystoupí na většině území na 30 až 34 °C, na Moravě a ve Slezsku ve čtvrtek, na jihovýchodě ještě i v pátek na 33 až 38 °C.

Velmi silné bouřky a silné bouřky budou dnes večer a v noci na středu postupovat přes Čechy od jihozápadu k severovýchodu. Budou doprovázené silnými nárazy větru, místy až 30 m/s (108 km/h), přívalovými srážkami, ojediněle s hodinovým úhrnem kolem 50 mm a kroupami. Bouřky se budou vyskytovat na našem území jak ve středu, tak i ve čtvrtek a na jihovýchodě území ojediněle i v pátek.


zdroj: chmi.cz, CB-fv