Společné cyklohlídky hlídají turisty

Cyklohlídky v parku poradí i pomohou

 

Turisty, kteří tráví dovolenou na území Národního parku Šumava, hlídají společné cyklohlídky Policie ČR a Informační a strážní služby Správy NP a CHKO Šumava. Turisty přímo v terénu informují o všem potřebném, dohlíží na dodržování pravidel ochrany přírody. V případě potřeby zachraňují životy.

 

Již druhou letní sezónu projíždí Šumavou cyklohlídky složené z pracovníků ISS NP Šumava a Policie ČR.

cyklo2

Během prázdnin řeší i desítky případů – většinou se jedná o zakázané vstupy. Díky nim se ale podařilo loni zachránit i čtyřletého chlapce a sedmaosmdesátiletého seniora.

Chlapec se ztratil při sběru borůvek nedaleko Bučiny na Kvildsku. Vzhledem k jeho věku bylo obrovským štěstím, že byl šťastnou náhodou nalezený takhle rychle. Bylo to hlavně díky tomu, že cyklohlídky operují přímo v terénu,“ popisuje Tomáš Fait, náměstek ředitele

Správy NP a CHKO Šumava, který má Informační a strážní službu na starosti.

 

Hlídáme a kontrolujeme především hojně navštěvovaná turistická místa, rekreační oblasti kempy a podobně,“ uvádí pracovník Informační a strážní služby Jiří Demeter, s tím, že nejčastěji mířili do oblasti Borových Lad, Knížecích Plání nebo Pramenů Vltavy.

 

Mezi nejčastější přestupky, které cyklohlídky řeší, patří nepovolené vjezdy automobilů a cyklistů do částí, kde nemají co dělat. Podobných případů jsou desítky.

 

Velkou výhodou je i to, že na kole se dostaneme -a velmi rychle- na místa, kam by to s autem nešlo,“ doplňuje Demeter.

 

cyklo3

 

 

Smyslem cyklohlídek není jen rozdávat pokuty, ale hlavně v terénu působit preventivně a v případě potřeby zajišťovat potřebný informační servis,“ uzavírá Pavel Pechoušek, tiskový mluvčí Správy NP a CHKO Šumava.