Na skok u sousedů

Potkali jste sušické, vimperské nebo prachatické stánkaře, řemeslníky nebo prostě sousedy minulý týden ve Strakonicích? Určitě ano, protože strakonické Rumpálování není jen uzavřenou městskou akcí, podobně jako je tomu u větších programů tady u nás, v sousedních okresech.

 

 

Jen na skok se tedy k sousedům podívejme, jak letošní Rumpálování, historické slavnosti v prostředí strakonického hradu, probíhalo. V roli zpravodaje se tentokrát ocitla Marie Bubeníková z Dlouhé Vsi:

 

Sobotní Rumpálování, pravidelná letní akce ve Strakonicích, byla opravdu žhavá. Slibované, rekordně vysoké, teploty se do puntíku splnily. Uzavřené rozpálené nádvoří hradu již předem odradilo nejen některé prodejce, kteří na poslední chvíli svou účast odřekli, ale bohužel i návštěvníky, kteří se raději chladili někde u vody.

Pořádně se tak zapotili nejen stánkaři, kteří přijeli zblízka i zdaleka, ale hlavně účinkující v rytířské zbroji, nebo staročeském oblečení. Na jevišti se střídala hudba De Gratia z Tábora se sličnou trojicí tanečnic z Českých Budějovic. Děti i dospělé pobavil kejklíř, bičištník Pavel Votápek předvedl soutěžní práskání bičem (ve kterém před deseti lety získal titul mistra světa). Mimo jiné i poučil přihlížející diváky, že bič je první, člověkem vytvořený výrobek, se schopností nadzvukové rychlosti. O dámu svého srdce bojoval Zoro, ale i rytíři v těžkých brněních.
Večerní program byl pestřejší a na své si přišli všichni – již mnohem početnější publikum. Horké slunce se chovalo za hradby hradu a lidé se při cestě od řeky přišli pobavit i osvěžit u hradní krčmy. Na jevišti k tanečnicím a hudbě přibyl ještě muž, říkající si “Ďábel ohně”. Předvedl úchvatnou ohňovou show s prvky fakírství, kdy položil na ostré hřebíky i jednoho diváka a se svými 135 kilogramy se mu prošel po břiše, aniž by jej nějak hroty poranily. Večer zakončil působivý ohňostroj a poděkování Bílé paní za návštěvu.

 

Nebýt toho vedra, ani strakonické slavnosti by neměly chybičku – ale je léto, tak si ho přece užívejme!

 

{gallery}vimperk/2013/srpen/rumpalovani/{/gallery}