ilustrhasicivsichni

150 výjezdů kvůli bouřkám

V průběhu včerejšího večera a noci zasahovali jihočeští hasiči v souvislosti s bouřkou přibližně u 150 událostí. Bouřka spojená se silným větrem a místy i kroupami se přehnala pouze přes část území kraje, hasiči měli napilno na Českobudějovicku, Jindřichohradecku a především na Táborsku.

 

Vendula Matějů, tisková mluvčí HZS Jihočeského kraje ke včerejšku upřesňuje:

Konkrétně evidujeme nejvíce zásahů v Týně nad Vltavou, na Dačicku a v Táboře. Hasiči vyjížděli nejčastěji k popadaným stromům – těchto zásahů je více než stovka. Dále v necelých dvaceti případech čerpali vodu, vyjížděli také na místa, kde bouřka či spadané stromy poškodily elektrické vedení. U těchto zásahů spolupracovali s pracovníky energetické pohotovosti.

 

Na několika místech kroupy a silný déšť poničily střechy domů. Hasiči společně s zástupci místních samospráv poškozené střechy zajistili. Jednalo se např. o Týn nad Vltavou, obec Lhota Samoty na Táborsku, o Buzuluckou ulici v Táboře či na dětský táboř u Radlic na Jindřichohradecku, kde byl celý tábor více než čtyřiceti dětí evakuován do obce.

 

V Táboře pak u několika domů zatekla voda střechami do domů, kde následně došlo k zkratům elektroinstalace. Hasiči ve všech případech vždy odpojili dům od přívodu elektrické energie a případně provedli dohašení. Takového události evidujeme v Táboře ve Vídeňské a Bukurešťské ulici, v Padařově na Táborsku či v Týně nad Vltavou v Předčické ulici.

 

Na železniční trati u Stohlasné Lhoty na Táborsku po 19. hodině poničil spadlý strom troleje vlaku. Nehoda se obešla zcela bez zranění. Komplikace nastaly také na dálnici D3 u Tábora, kde byla vozovka silně znečištěna listím a větvemi, u Sudoměřic u Tábora hasiči z dálnice odklízeli spadlou ceduli.“

 

-hzs-