Teplotní rekordy většinou odolaly

V neděli 28. července vyvrcholil příliv tropického vzduchu, původem z afrického Alžírska. Meteorologové předpokládali, že se budou přepisovat historické teplotní tabulky. To se také stalo, stovka meteostanic v republice měřících více jak 30 let zaznamenala pro 28. červenec rekordní hodnoty.

 

Absolutní maxima stanic ale většinou odolala. Ani na Šumavě absolutní rekordy na stanicích ČHMÚ měřících více jak 30 let nepadly. Téměř na všech stanicích byl zaznamenán tropický den s maximem nad 30°C, vyjímkou byl dle dostupných dat Velký Javor, Březník. První tropický den v historii měření zaznamenala například meteostanice na Rokytské slati.

 

Rekord padl na stanici ve Volarech (město), kde je nový absolutní rekord 34,1°C. Stanice má však krátkou pozorovací řadu (od 2007), proto překonání rekordu nebylo tak obtížné. Rekordní hodnotu také zaznamenala stanice na okraji Volar (měření od 2011), kde bylo maximum 28. července 33,3°C. Rekord zaznamenala i stanice na Kubově Huti, kde je nové maximum stanice 31,8°C. Vyrovnání rekordu zaznamenala stanice ve Velharticích, kde byla naměřena maximální teplota 34,3°C a také na meteostanici v Černé v Pošumaví došlo k vyrovnání rekordu s hodnotou 33,5°C. Tropický den, ale ne rekordní zaznamenal i Churáňov s maximem 30,2°C.

 

Díky krátké pozorovací řadě nelze mluvit o rekordu, ale pro zajímavost uvádíme, že v Prachaticích byla maximální teplota 35,4°C, ve Čkyni 35,9°C, v Prašílech 32,7°C a ve Včelné pod Boubínem 31,1°C. 

 

Rekord pro 28. červenec zaznamenaly tyto šumavské stanice: Klatovy 36,3°C, Husinec 35,0°C, Vyšší Brod 34,8°C, Kašperské Hory 33,7°C a Lenora – Houžná 32,4°C. Zdroj: Infomet

 

Březník 8. července, jedna z mála lokalit, kde nebylo přes 30°C: 

 

(ir)