Nová vyhlídka na Zelené hoře

Nová vyhlídka na Zelené hoře

 

Vyhlídková místa jsou nový turistický fenomén na Šumavě. Další kterou můžete navštívit stojí nedaleko Srní – jde se o malou dřevěnou konstrukci s prostorem k rozhledu, ale i k příjemnému posezení. První taková stojí od loňska na Černé hoře u Modravy. Další vyroste u Plešného jezera a v Českých Žlebech.

 

 

Zelená hora nedaleko Srní – to je místo, kde od začátku prázdnin stojí zbrusu nová vyhlídka, kterou pro turisty otevřela Správa Národního parku a chráněné krajinné oblasti Šumava.

 

Lidé se rádi rozhlíží do krajiny, a proto se jim snažíme pobyt v šumavské přírodě zpříjemnit a zpestřit. Z toho důvodu se jim snažíme nabídnout další zajímavosti a atrakce, které je na Šumavu nalákají,“ uvádí Jiří Mánek, ředitel Správy NP a CHKO Šumava.

 

Zelená hora leží nedaleko Srní při cestě na Prášily, zhruba tři kilometry od parkoviště Velký Bor. „Na vyhlídku narazí ti, kteří půjdou po zpevněné Javoří cestě z Velkého Boru například na Javoří slať, Poledník nebo Tříjezerní slať. Po modré turistické značce. V zimě ji nemohou minout běžkaři na výletě z Modravy do Prášil,“ uvádí Petr Zdeněk, vedoucí zdejšího územního pracoviště Správy NP a CHKO Šumava.

zelená hora

Vyhlídka je necelých pět metrů vysoká, nahoře je lavice a stůl, kde se dá odpočinout a v klidu posvačit. Je odtud vidět malebné okolí, rozprostírající se okolo obce Srní nebo na Huťskou horu a okolí Zhůří.

 

Stejnou vyhlídku jsme otevřeli v loňském roce na Černé hoře u Pramenů Vltavy. Zájem turistů je obrovský a proto ani toto jistě není vyhlídka poslední,“ uvádí Tomáš Fait, náměstek ředitele Správy NP a CHKO Šumava, odpovědný za práci s veřejností.

Vyhlídky jsou vyrobeny ze dřeva, které mělo původně bez užitku zetlít v šumavských lesích.

 

Do konce roku z tohoto dřeva postavíme další vyhlídky na Kamenném moři u Plešného jezera a na Kamenné hlavě v Českých Žlebech,“ uzavírá Pavel Pechoušek, mluvčí správy parku.

-tz nps-