Pekelné vedro zasáhne i Šumavu

Suché a slunečné počasí přetrvávalo na Šumavě v uplynulých dnech. První lokální přeháňky se vyskytly v okolí hraničního hřebenu v úterý 23. července odpoledne, nejvíce srážek zaznamenala meteostanice ve Volarech 7,6 mm. Středa přinesla více oblačnosti, srážky které přinesla okluzní fronta však byly jen lokálního charakteru, opět nezapršelo všude. Nejvíce napršelo ve středu 24. července v Železné Rudě 3,7 mm. Sucho tak nadále pokračuje.

 

Čtvrtek přináší polojasnou oblohu, v odpoledních hodinách nelze vyloučit slabé přeháňky, ojediněle i bouřky. Denní teploty překračují lehce 25°C, v horských polohách je kolem 20°C. Nad střední Evropou se bude udržovat oblast vysokého tlaku vzduchu, takže oblačnosti bude málo. V pátek se ještě může vyskytnout přeháňka či bouřka, teploty ale budou letní, mezi 28°C až 31°C. O víkendu bude obloha jasná nebo skoro jasná, beze srážek. Teploty výrazně překročí hranici 30°C, v sobotu budou mezi 32°C až 35°C, v neděli dokonce do 37°C, je tak velmi pravděpodobné, že budou na mnoha stanicích na Šumavě překonány teplotní rekordy. 

 

Fotografie Pepy Jenšovského (od Modravy přes Poledník na Prášilské jezírko), 23. července:

{gallery}volary/2013/07/polednik_07_23{/gallery}

 

Slabé ochlazení by mělo přinést pondělní počasí, počítat musíme s přeháňkami a bouřkami, které budou provázeny přívalovými srážkami, silným větrem a ojediněle i krupobitím. Více oblačnosti by mělo být ještě v úterý, teploty spadnou pod 25°C, od středy by mělo oblačnosti ubývat. 

 

Suché a horké počasí zvyšuje nebezpečí vzniku požárů, navíc při teplotách kolem 35°C hrozí i zdravým lidem zvýšené riziko přehřátí či dehydratace. Omezit by se měla fyzická námaha, příjem nealkoholických tekutin by se měl naopak zvýšit.

 

(ir)