Ministr se setkal i se zástupci Romů

Ministr vnitra se osobně seznámil se situací na sídlišti Máj

 

Problémy na českobudějovickém sídlišti Máj se dotýkají šršího region než jen Českých Budějovic. Osobně se o tuto problematiku zajímá i ministr vnitra a policejní prezident, kteří přijeli  přímo na místo zjistit aktuální stav.

 

Včera ve večerních hodinách přijel ministr vnitra Martin Pecina v doprovodu policejního prezidenta plk. Martina Červíčka neplánovaně do Českých Budějovic, aby se osobně na místě seznámil se situací na sídlišti Máj. Během dnešního dne se setkal s krajským ředitelem plk. Radomírem Heřmanem a navštívil, tentokrát už řádně ohlášen a bez překvapení strážného, obvodní oddělení Čtyři Dvory na sídlišti Máj, kde jednal s veliteli územního odboru a obvodního oddělení. O situaci ve městě hovořil na radnici i s českobudějovickým primátorem Jurajem Thomou. Sešel se také s jihočeským hejtmanem Jiřím Zimolou, krajským koordinátorem romských poradců Romanem Slivkou a zástupci romské komunity.

 

pecina2

„Atmosféra ve městě se postupně zklidňuje, poslední protesty byly dle mého názoru iniciovány impulzy zvenčí. Naším cílem je zjitřenou situaci úplně uklidnit a klidnou ji udržet. Lidé musí mít pocit bezpečí, k tomu musí napomoci policie, která má situaci pod kontrolou a je v ulicích viditelná. Krom toho si myslím, že ve městě chybí asistent prevence kriminality, v tuto chvíli jsme připraveni okamžitě vybrat, vyškolit a finančně podpořit čtyři takové asistenty,” řekl Martin Pecina s tím, že ředitelka odboru prevence kriminality Jitka Gjuričová na jednání s primátorem Jurajem Thomou představila preventivní program Úsvit a možnosti, které může Ministerstvo vnitra městu nabídnout.

pecina

„Na sídlišti jsme již zdvojnásobili počet strážníků ze šesti na dvanáct, služby mají v nepřetržitém provozu, a navíc plánujeme zřídit i mobilní služebnu a informační centrum přímo na sídlišti Máj,” oznámil po jednání s ministrem primátor Juraj Thoma.

Aktuálně je na sídlišti Máj posílen nepřetržitý výkon služby P ČR i policisty z jiných územních odborů. „Na základě analýzy vytíženosti všech útvarů, kterou vypracovali na územním odboru ještě před začátkem nepokojů, dojde v Českých Budějovicích k trvalému posílení počtu policistů na obvodních odděleních,” slíbil policejní prezident Martin Červíček s tím, že ocenil i výbornou spolupráci s Městskou policií.

Odpoledne se Martin Pecina setkal s jihočeským hejtmanem Jiří Zimolou a s představiteli romské komunity, kteří mu přiblížili svůj pohled na aktuální dění. Všichni se shodli, že problémy je třeba řešit stejným přístupem ke všem obyvatelům a zároveň je třeba řešit i vznikající sociální problémy. „V přístupu k občanům nelze uplatňovat dvojí metr. Jako občané České republiky máme všichni stejná práva a povinnosti a v tomto smyslu nulové tolerance k přestupkům a trestným činům musí k situaci přistupovat i policie,” sdělil hejtman Jiří Zimola.

Na závěr své cesty navštívil ministr vnitra také krajské ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR. Spolu s krajským ředitelem plk. Lubomírem Burešem a generálním ředitelem HZS ČR Drahoslavem Rybou probírali hlavně události a poznatky z červnových povodní. Jedním z diskutovaných témat byla i možnost navrácení počtu hasičů v kraji na úroveň před snižováním stavů v souvislosti s úspornými opatřeními.

TZ – Pavel Novák,
ředitel odboru tisku a public relations