Nejtragičtější víkend na českých silnicích

Jak mj. uvádí tisková mluvčí hasičů Jihočeského kraje Vendula Matějů, Česká republika prožívá jeden z nejtragičtějších víkendů. Byl výjimečný  také pro hasiče v celém kraji – bohužel vysokým počtem zásahů u dopravních nehod.

Od pátku do neděle 15. hodin vyjeli celkem ke 14 nehodám. Nejvyšší počet zaznamenali v sobotu, a to 8 nehod. Nejtragičtější nehoda se stala v sobotu v podvečer v Prachaticích, kde po střetu osobního vozu a motorkou zemřel motorkář.

Pátek 19. července

8:54 Na silnici č. 20 před obcí Sedlice zasahovala profesionální jednotka ze stanice Strakonice u dopravní nehody osobního automobilu tovární značky Mercedes. Havarovaný vůz byl v době příjezdu hasičů v příkopu v protisměru, jeho řidička utrpěla zranění. Hasiči jí poskytli předlékařské pomoc a po příjezdu ZZS pomohli s jejím transportem do sanitky. Řidička byla odvezena do strakonické nemocnice. Velitel zásahu si jako posilovou jednotku na místo vyžádal automobilový jeřáb, pomocí kterého byl Mercedes vytažen z příkopu a naložen na vůz odtahové služby. Únik provozních látek nebyl zjištěn. Po závěrečném úklidu komunikace strakonická jednotka zásah krátce po 10. hodině ukončila.

 

14:34 Profesionální hasiči ze stanice Kaplice likvidovali následky dopravní nehody na křižovatce silnice E55 a Omlenické ulice v Kaplici. Střetly se zde tři osobní automobily, a to dva vozy Škoda Felicia a Fiat Punto. Zasahující hasiči nemuseli nikoho vyprošťovat, osádky všech vozů byly v době příjezdu hasičů na místo mimo havarované vozy. Dvě zraněné osoby si do své péče převzali zdravotníci ZZS. Jednotka HZS provedla u všech aut protipožární opatření a zamezení úniku provozních kapalin. Po zadokumentování nehody Policií ČR hasiči odtáhli havarovaná auta na krajnici silnice v Omlenické ulici a vozovku uklidili.

 

Sobota 20. července

0:54 S nutností vyproštění zraněných osob byla ohlášena dopravní nehoda u obce Markov ve směru na Ktiš. K nehodě operační důstojníci HZS vyslali rychlý zásahový automobil z jednotky SDH obce Volary a profesionální jednotku ze stanice Prachatice. Průzkum, který provedla volarská jednotka, ukázal, že se jedná o nehodu osobního automobilu, v němž zůstala zaklíněna jedna osoba. Obě jednotky okamžitě zahájily vyprošťovací práce. Zraněná osoba byla předána zdravotníkům ZZS po několika minutách. Po ukončení záchranných prací se zásahový automobil jednotky SDH vrátil na základnu, profesionálové vyčkali do vyšetření nehody Policií ČR a příjezdu odtahové služby. Zásah ukončili okolo 4. hodiny ranní.

 

10:42 Policie ČR si vyžádala profesionální jednotku ze stanice Jindřichův Hradec k zajištění nehody, která se stala v Jarošově nad Nežárkou. Střetly se zde dva osobní automobily. Hasiči u obou provedly protipožární opatření a zajištění proti dalšímu úniku provozních kapalin. V průběhu šetření nehody Policií ČR pak hasiči řídili provoz na komunikaci. V rámci likvidačních prací pak jindřichohradecká jednotka pomohla s naložením aut na vůz odtahové služby a provedla úklid komunikace.

 

14:58 Na silnici č. 105 v k. ú. obce Křižanov si Policie ČR vyžádala profesionální jednotku ze stanice Milevsko k odstranění následků dopravní nehody dvou cyklistů a motorky. Všichni tři utrpěli zranění, byli odvezeni zdravotníky do nemocnice. U nehody zasahoval také vrtulník LZS. Milevští profesionálové provedli úklid komunikace.

 

15:42 Úklid komunikace si Policie ČR vyžádala také v obci Planá, kde se střetly osobní automobil a motocykl. Po vyšetření nehody provedla profesionální jednotka ze stanice Suché Vrbné úklid vozovky od vyteklých provozních kapalin.

 

17:12 Další úklid vozovky po dopravní nehodě zajistila na žádost Policie ČR v Třeboni místní profesionální jednotka.

 

17:15 U obce Slupečná zasahovala profesionální jednotka ze stanice Frymburk u dopravní nehody, při které se střetl osobní vůz s karavanem a motorka. Příslušníci z jednotky HZS provedli zajištění havarovaného motocyklu proti požáru a pomáhali zdravotníkům ZZS s transportem těžce zraněného do vrtulníku LZS. Zároveň po dobu zásahu řídili provoz na komunikaci. Zásah hasičů byl ukončen v 18:11 hodin. Nehodu šetřila Policie ČR.

 

18:26 Za obcí Vyšší Brod ve směru na Loučovice likvidovali profesionální hasiči ze stanice Frymburk společně s jednotkou SDH obce Vyšší Brod následky dopravní nehody osobního automobilu, který se dle ohlášení na tísňovou linku přetočil na střechu. Zasahující hasiči po provedeném průzkumu zjistili, že ve voze zůstal zaklíněný řidič. Okamžitě zahájili záchranné práce – pomocí speciálního vyprošťovacího zařízení odstřihli dveře vozu u řidiče, aby tak vytvořili prostor pro jeho vyproštění a poté ho ze zničeného vozu vyprostili. Byl okamžitě předán do péče ZZS. Zároveň s vyproštěním hasiči provedli u vozu protipožární opatření a kontrolu úniku provozních látek. Ten se nepotvrdil, takže likvidační práce nebyly hasiči prováděny.

 

nehoda oa, vyšší brod - 20. 7. 2013, 18,26 hodin (1)

 

nehoda oa, vyšší brod - 20. 7. 2013, 18,26 hodin (2)

19:20 Profesionální hasiči ze stanice Prachatice byli vysláni ve svém městě na křižovatku ulic Italská a Pivovarská k blíže neurčenému požáru. Průzkum na místě ukázal, že se jedná o požár v důsledku dopravní nehody osobního automobilu a motorky, u které chytla nádrž s palivem. Hasiči okamžitě začali požár likvidovat, zcela uhašen byl během několika minut. Na místě nehody byla přítomna Policie ČR a ZZS, jejíž lékař konstatoval smrt motorkáře. Zásah hasičů byl ukončen až po půlnoci, kdy bylo ukončeno šetření Policie ČR.

 

Neděle 21. července

8:06 Zdravotnická záchranná služba Jihočeského kraje ohlásila na Operační středisko HZS Jihočeského kraje dopravní nehodu dvou osobních automobilů, které se srazily v Českých Budějovicích a u kterých bude zřejmě nutné vyproštění zraněných osob. Na místě bylo průzkumem zjištěno, že řidič jednoho z vozů vyvázl zcela bez zranění, ze druhého vozu hasiči vytáhli jak zraněného řidiče, tak jeho zraněnou spolujezdkyni a předali je zdravotníkům. Byli odvezeni dvěma sanitkami. Zasahující hasiči dále provedli u obou vozů protipožární opatření a zásah okolo půl deváté ukončili. Poté pokračovalo šetření nehody Policií ČR, po jehož ukončení byla v 10:03 hodin na místo povolána jednotka profesionálních hasičů ze stanice Suché Vrbné pro úklid komunikace.

 

8:29 Profesionální jednotka ze stanice Třeboň zasahovala u obce Zvíkov, kde ZZS ohlásila dopravní nehodu osobního automobilu. Nehoda se obešla bez vyproštění zraněné osoby. Hasiči provedli přetočení havarovaného auta zpět na kola a vrátili se na základnu.

 

13:26 Dvě osoby utrpěly zranění při dopravní nehodě osobního automobilu, které havarovalo u obce Něžovice. U nehody společně s Policií ČR a ZZS zasahovala profesionální jednotka ze stanice Milevsko. Jednotka zajistila vůz proti požáru odpojením akumulátoru, kontrolu úniku provozních kapalin a úklid komunikace. Z místa nehody hasiči odjeli v 14:37 hodin.

 

14:36 Od nehody u obce Něžovice byla milevská profesionální jednotka odvolána k další nehodě. Ta se stala u obce Božetice a střetly se zde dva osobní automobily. Jeden z nich dle ohlášení na tísňovou linku zůstal převrácený na bok v příkopu. Při nehodě byly zraněny také dvě osoby, ani v tomto případě zasahující hasiči však nemuseli vyprošťovat. Provedli u vozů protipožární opatření a kontrolu úniku provozních látek. Nehoda je na místě šetřena Policií ČR.

-hzs-