Vedra trvají, nebezpečí požárů stoupá

Všechcny složky integrovaného záchranného systému – policie, hasiči, zdravotníci, varují před nebezpečími spojenými s vlnou veder a sucha, které potrvá až do konce týdne.

 

Lékaři a zdravotníci radí nepřepínat síly, chovat se podle aktuálního zdravotního stavu a dodržovat všechna opatření pro zvládnutí horka – dostatečný pitný režim, rozumná fyzická zátěž apod.

 

Hasiči mají nejvíce starostí s rizikem vzniku požárů, provádí se pravidelný monitoring ohrožených území a lesních porostů.

 

letoostry

 

K vydání  výstražné informace se opět připojil, upozorňující na vysoké nebezpečí vzniku požárů pro celou ČR, i Český hydrometeorologický ústav:

Do střední Evropy bude od západu zasahovat hřeben vysokého tlaku vzduchu, který bude slábnout až ve druhé polovině tohoto týdne.

V severozápadní polovině Čech a na jižní Moravě se místy zvýšilo nebezpečí požárů, které by mělo trvat i v následujících dnech. Riziko šíření požárů může zvyšovat především vítr. Ten však v následujících dnech předpokládáme pouze slabý do 4 m/s.

V nejbližších dnech se nebudou na území České republiky vyskytovat žádné srážky. Teprve koncem týdne se mohou objevit místní přeháňky, ojediněle bouřky. Není proto zcela vyloučeno, že výstraha by mohla být v průběhu týdne rozšířena o další oblasti.

Doporučení:

Kdekoliv v přírodě nerozdělávat oheň, nekouřit, vyhnout se používání přenosných vařičů i jiných zdrojů otevřeného ohně.

 

-red-