Jejich revírem je dálnice

… a na svět se dívají většinu času pěkně svrchu.  Usednout do kabiny nablýskaného trucku a být alespoň na chvíli “pánem silnice” a užívat si dlouhých štrek, je snem nejednoho malého (i velkého) kluka. Může se jim splnit – teď v sobotu. 

 

“Na jihu Ćech moc příležitostí, vidět pohromadě tyhle stroje, nebylo. Vlastně  tady u nás žádná, nejbližší podobná je  poblíž Třeboně,”  říká jeden z organizátorů, letos druhého  ročníku Truckfestu v Chlumanech Jaroslav Bízek, řidič kamionu.

 

tf7

 

Malá jihočeská obec čítající za normálních okolností něco málo přes 300 obyvatel, se v sobotu rozroste minimálně dvojnásobně. A to nejenom  objemem a váhou nablýskaných  silných krasavců, kteří se sjedou na pokračování zajímavé akce, ale především stovkami návštěvníků, kteří na atraktivní podívanou míří. Právě Jaroslava Bízka, jednoho z pořadatelů jsme se zeptali na  podrobnosti:

 

tf1

Jak to všechno začalo?

Dohodli jsme se loni s kamarády kamioňáky, protože je nás tu v obci víc, že uděláme takový malý sraz. A ono se to povedlo a rozkřiklo a na první ročník přijelo 42  kamionů převážně z Prachaticka a Vimperska a podívaná přitáhla víc než 600 lidí, což nás hodně překvapilo. Vůbec jsme netušili, do jakých rozměrů to naroste.”

 

 Kdo je pořadatelem? 

“Jsme celá parta, vjednom člověku by to nešlo. Je nás osm lidí (a trpěliví rodinní příslušníci), kteří žijeme život za volantem,  a každý jsme si vzali na starost něco jiného. Letos už máme i zájemce z Klatovska, Plzeňska i z jiných regionů, zatím podle  odhadů a předběžných přihlášení to vypadá, že můžeme očekávat dvojnásobný zájem oproti loňsku” upřesňuje.

 

tf3 tf4

Co jste připravilil pro návštěvníky?

“Obsahově bude podobný tomu prvnímu –  celodenní akce s programem pro dospělé i pro děti, nebude chybět spanilá jízda vylosovaných aut,  jízda zručnosti,  soutěže pro děti, večerní zábava pro dospělé s kapelami Narttu a Benefit. Určitě se nikdo nudit nebude.”

 

 

tf2 tf6

 

Kam se  všichni vejdete, jestli bude dvojnásobný zájem….

“Místa je dost, díky vstřícnosti obecního úřadu a majitelům okolních pozemků je zajištěno dostatečné parkování i manévrovací prostor. Všem za pomoc a ochotu děkujeme!”

 

tf5 tf8

 

Jak dlouho jste letošní ročník připravovali a kdo hradí náklady?

“Včetně shánění veškerých  papírů, povolení a ohlášení, asi tak pět měsíců. Náklady jsou hrazené  převážně sponzory, vybraným startovným atp.”

 

Jak jste se dostal ke kamionům vy?  Na fotkách z loňska vidím, že na jednom je jméno vašeho otce Josefa Bízka.

“Asi dědičně,” směje se Jaroslav Bízek.  “Můj otec, dopravce, vlastně jezdil celý život. Já jsem sice vyučený truhlář, ale kamiony mě vždycky lákaly  a tak  za ‘volantem ve výšce’ jezdím už 9 let.”

 

Soutěžit můžou i diváci?

“Ano, i pro ně jsou připraveny soutěže o zajímavé ceny. Do soutěžního klání se vylosuje deset mašin, to budou  profi soutěže a pak dojde i na veřejnost, dospělé i děti. Máme připravené zajímavé disciplíny, už se těšíme na zájemce  – prostě se přijdte podívat a něco vyzkoušet…”

 

Děkuji a přeji ať všechno klape podle vašich představ a plánů a ať k vám najde cestu hodně návštěvníků.

 

A. Staňková

 

 

plakat