Sucho a teplo bude pokračovat

Suché počasí s příjemnými teplotami, to je počasí posledních dní. V posledním týdnu nepršelo, Český hydrometeorologický ústav proto vyhlásil výstrahu na nebezpečí požárů v západní části republiky a na jižní Moravě. Výstraha se týká v oblasti Šumavy zatím jen Klatovska, v dalších dnech se však výstraha zřejmě rozšíří na celou Šumavu kromě Vyšebrodska, kde počátkem měsíce spadlo více srážek než v ostatních částech Šumavy. Díky zmenšené oblačnosti jsme si konečně užili slunce, teploty přes den se pohybovaly lehce nad 20°C, v podhůří Šumavy i nad 25°C. Suché počasí, bezvětří, jasná obloha a relativně chladnější vzduch způsobily, že ranní minima klesala v mrazových kotlinách lehce pod nulu, podrobněji jsme o tom informovali ZDE.

 

Okolí obce Javorník v sobotu 13. července:

{gallery}volary/2013/07/javornik_07_13{/gallery}

 

A jaké počasí nás čeká v dalších dnech? Čtvrtek bude opět slunečný, z počátku jasno, postupně polojasno. V horských polohách se ojediněle může v odpoledních hodinách vyskytnout přeháňka, ve které však spadne zanedbatelné množství srážek. Denní teploty překročí lehce letních 25°C. Obdobné počasí přinese i pátek, teploty se zastaví na 28°C, v horských polohách kolem 24°C. Odpoledne v horských polohách opět možnost slabé přeháňky. Zhruba o 3°C se ochladí o víkendu, teploty ale nadále zůstanou na velmi příjemných 22°C až 25°C, srážky se neočekávají. 

 

Okolí německého Finsterau, Reschbachklause a vrcholu Siebensteinfelsen v neděli 14. července:

{gallery}volary/2013/07/finsterau_07_14{/gallery}

 


Od pondělí bude na obloze více oblačnosti, polojasno až oblačno, zpočátku minimum srážek, postupně přeháněk a bouřek bude přibývat, půjde však jen o lokální charakter, nikoliv plošné srážky. Teploty v noci kolem 13°C, přes den mezi 23°C až 28°C.

 

(ir)