Mráz kopřivu nespálí, ale v červenci?

Že v červenci u nás nemrzne? Ale mrzne, to už jsme přece párkrát slyšeli i četli, zejména od šumavského „lovce mrazů“ Antonína Vojvodíka, který bedlivě sleduje údaje z meteorologických stanic. I dnes má pro nás zajímavosti k ‘letním bodům pod nulou’:

 

Léto i na Šumavě vrcholí, louky na Horské Kvildě se sečou, celá oblast zažívá hojnou turistickou návštěvnost. Počasí je pro nás místní až hodně suché, ale turistům opravdu přeje. Oblast Kvild přináší v červenci denní teploty od 15 do 22°C. Zato noci bývají zde docela studené. To návštěvníkům ale s vysokou pravděpodobností nevadí, protože než se vyspí a nasnídají, sluníčko velmi rychle krajinu oteplí. Pro ilustraci – údaje ze stanice Perla-Kvilda (ale dnes mrzlo i jinde – například ve Volarech se dnes lidé probudili do velmi chladného rána, teplota na meteostanici na okraji města naměřila teplotu 0,0°C ve 2 metrech nad zemí; není to však nejchladnější ráno tohoto měsíce, hned v to porvní červencové zde bylo naměřeno minimum -1,4°C) hovoří jasně: za prvních 16 dnů letošního července bylo dokonce už 8 nocí s teplotou pod nulou a to až -3,6° C, a několik nocí s teplotou jen těsně nad nulou. Nejteplejší nocí zatím byla ta ze 6 na 7. července kdy minimum dosáhlo dokonce +8,0°C.

 perla graf

 

Podle statistik je zde nocí s teplotou pod nulou malinko více než vykazuje dlouhodobý průměr, na druhou stranu to není nějak abnormální – v minulosti byly daleko mrazivější července. Tak například v roce 1990 bylo na Perle dokonce 18 nocí s výskytem teploty pod nulou (z 31). Nejnižší teploty zde bylo dosaženo v červenci 1996 a to dokonce neuvěřitelných -7,6°, tedy síla mrazu, kterou někdy nemá v lednu ani pražské Klementinum.

 

Všem návštěvníkům přeji hezkou dovolenou na Šumavě. A zdejších teplot pod nulou se obávat nemusí,“ komentuje vývoj počasí s úsměvěm Antonín Vojvodík.

{gallery}vimperk/2013/cervenec/av/{/gallery}

– av, as, foto AV-