Babička do starého železa nepatří

dsc 0101

 

Babička do starého železa nepatří

Před 120 lety poprvé na koleje do Vimperka přisupěl železný oř. A právě tohle výročí se v sobotu na vimperském nádraží pořádně slavilo. Režijní taktovku oslav držel Stifterův pošumavský železniční spolek a České dráhy.

 

 

A chci být železničářem“ – takhle se muselo rozhodnout asi hodně dětí (možná i dospělých) poté, co se nemohly odtrhnout od úžasného modelu vláčků, prohlížely si parní lokomotivu i moderní soupravu, staly se diváky pohádek v kinematovlaku. Nad výstavou lokomotiv a traťových zařízení se rozplývalo srdce nejednoho modeláře, který pak ochotně nasedl do drezíny a samozřejmě neváhal navštívit jídelní vůz s občerstvením.

 

dsc 0127

 

Aby toho nebylo málo, pro zájemce byla připravena ukázka historické hasičské techniky, vlaková pošta a pojízdná pohádková kancelář s pamětním razítkem, suvenýry a knížkami. K dobré náladě vyhrávala muzika. A co mohlo být lepší třešničkou na narozeninovém dortu, než jízda parní babičkou do Kubovy Hutě?

 

dsc 0172

 

Ze všech stran byla slyšet pochvalná slova na adresu pořadatelů – výborné technické i organizační zajištění (no ano, na železnici přece musí být řád) dodalo celé akci jen ještě více lesku. Poděkování za příjemně strávený den si organizátoři i ti co zajišťovali doprovodné programy,  vyslechli přímo na místě. Od některých hostů, kteří na železnici trávili celý svůj život, s velmi dojemným podtextem vzpomínek. Ale také radosti, že oslava proběhla tak důstojně a spořádaně, přitom ale vesele a se vším co k ní patří. Pokud ne u všech, tak zcela jistě u většiny přítomných dostaly vlaky na dlouho „zelenou“.

 

Jestli jste u toho nebyli, můžete jen litovat – ale ke zmírnění lítosti působí pohled do fotogalerie – oslavu na vimperském nádraží pro vás fotil Michal Bártík.

 

Připomínku slávy parních strojů “v akci”, vezoucí zájemce na Kubovu Huť a zpět, zdokumentoval Zdeněk Formánek.

vlak24 

 

Slavili jste také? Podařilo se vám chytit spoj, nebo dohnat pěknou fotku? Pošlete nám ji! Zveřejním ji společně s ostatními.

 -as-