Pozvánka šumavských starostů

Několik bran Šumavy

Letní turistická sezóna je v plném proudu, i obvykle tichá a klidná města ožila čilým ruchem. Kam nás pozvou starostové šumavských měst?

 

Sušice – Bc. Petr Mottl

Sušice – Brána Šumavy. To hovoří samo za sebe. Samozřejmě jsem rád, že Sušice je stále vyhledávaným turistickým cílem a věřím, že u nás najdou návštěvníci vše, co k trávení svého volného času potřebují a co očekávají. Snažíme se každoročně nabídku rozšiřovat a zkvalitňovat a podle ohlasů se nám to daří, za což jsem rád a děkuji všem, kteří se na tom podílejí. Sušice může nabídnout mnoho aktivit, ať již v rámci relaxace, nebo aktivního odpočinku. Městská sportoviště jsou připravena, cyklostezka a stezka pro in line bruslaře rovněž, dětská hřiště ožívají radostným pobíháním, Otava je jako vždy rájem pro vodáky a v horkých letních dnech vítaným osvěžením. A samozřejmě chci všechny pozvat na množství kulturních, sportovních i společenských aktivit, které se ve městě přes léto odehrávají. Pořadatelé si dávají záležet a nabídka je opravdu pestrá, a tak i když počasí nebude nakloněno venkovním aktivitám, rozhodně si každý najde to své i „pod střechou“. Pravděpodobně nejvýraznějším kulturně-zábavným počinem léta v Sušici v této oblasti je slavnostní oficiální otevření ostrova Santos, které nabízí návštěvníkům víkendový program. V sobotu 27. července to je celodenní slavnost s hudbou a zábavou pro všechny věkové kategorie a v neděli 28. července den s celebritami „Kdo si hraje, zlobí míň“, jehož součástí bude zcela jistě netradiční fotbalový zápas VIP vs. Sušice (v 18 hodin na sušickém stadionu).

Sušice je výborným výchozím bodem do centrální části Šumavy, poskytuje zázemí ubytování i služeb, prostě si myslím, že tu i letos budou návštěvníci spokojeni. Všem přeji slunečné léto a pohodový čas strávený v Sušici a na Šumavě.“

 

 

 

Vimperk – Ing. Bohumil Petrášek

Několik měst soupeří o titul Brána Šumavy. Vzhledem k rozloze tohoto masivu do ní ale můžeme vcházet z nejrůznějších míst. Třeba právě z Vimperka.

 

Vimperk není mezi šumavskými městy výjimkou a tradičně s příchodem letní sezóny se počet lidí pohybujících se ve městě i jeho okolí znásobuje. Na návštěvníky jsou dobře připraveni jak ubytovatelé, tak poskytovatelé nejrůznějších služeb. Myslím si, že na Šumavu jako takovou není třeba zvlášť zvát, protože ona sama je unikátem hodným poznání i ochrany. Ale samozřejmě v našem městě velmi rádi všechny (nejen letní) hosty vítáme. Kromě tradičních památek a oblíbených prohlídkových míst si tu každý najde něco k objevování. Blízkost hranic umožňuje dostupnost také bavorské části Šumavy, proto je Vimperk návštěvníky často zvolen jako počáteční místo pro plánování turistických i cyklistických výletů a pro pobyt u nás i v okolních blízkých lokalitách. Na léto je pro obyvatele i turisty připravena celá řada akcí, za všechny zmíním například oslavy 120. výročí ode dne kdy do Vimperka přijel první vlak (oslavy železnice s bohatým doprovodným programem), nebo další, patřící k oslavám 750. výročí první písemné zmínky o Vimperku: 3. srpna – Bitva o Winterberg (letos jde již o III. ročník s pokusem o rekord v počtu osob plivajících oheň na jednom místě). Na konci prázdnin nás čekají (23.-25. srpna) městské oslavy na zámku. Určitě si i u nás každý najde zábavu – prakticky každý víkend je možnost navštívit nějaký program. K tomu také zajímavé expozice v zámeckém muzeu, nedělní divadla pro děti (na arkádách), sobotní letní kino na Vodníku, večerní koncerty (také na arkádách),“ uvedl starosta a doplnil přání radostných prázdnin a krásného léta stráveného na Šumavě.

 

 

Chlumany – Ivana Vlková

Ještě jste nebyli v Chlumanech? Tak to je chyba… půvabný kout jihočeského kraje nedaleko husince vás okouzlí. Ti kdo jej objeví, se sem rádi vracejí nejen kvůli místnímu koloritu (obec je držitelem ocenění  za obnovu staveb v duchu tradic venkova), ale také na tradiční akce, které k nám přivedou stovky zájemců.

 

Nevelká ale zajímavá obec Chlumany se může mimo jiné pyšnit zahradou KY.BY (květinovou a bylinkovou zahradou, za kterou obec získala certifikát Ukázková přírodní zahrada), ve které bude v srpnu probíhat výstava dřevěných soch od Edity Hrbkové z Husince. U nás na návštěvníky dýchne pohoda a klid malé šumavské obce. Často se setkáváme s názorem, že právě tohle je čím dál více vyhledávané. Na jedné straně zážitkové dovolené plné dobrodružství a adrenalinu a na druhé zážitek z odpočinku v čisté přírodě, beze spěchu, ale se vším potřebným komfortem. To právě jsme připraveni hostům nabídnout.

Z větších akcí bych chtěla návštěvníky pozvat za týden (20. 7.) na druhý ročník TRUCKFESTU, setkání příznivců kamionů. V rámci dne budou probíhat zajímavé aktivity pro celé rodiny. V srpnu je to pak tradiční Chlumanský trh s doprovodným programem „Krása dřeva“. A lidovou slavnost si u nás můžete užít 17. srpna při „Staročeské konopnické“,“ zve s úsměvem starostka obce.

 

 

Prachatice – Ing. Martin Malý

Prachatice jsou známé jako velmi častý cíl tuzemských i zahraničních turistů. I Prachatice si nárokují označení „Brána Šumavy“. Památky, zajímavost, kulturní, sportovní a společenské programy, výlety do blízkého i vzdálenějšího okolí – to vše a ještě mnoho dalšího může být náplní aktivní dovolené každého z návštěvníků. Další ze šumavských bran je otevřená a přívětivá po celý rok. Jako jedno z nejzdobnějších měst jižních Čech přitahuje pozornost mnoha turistů. Město v Šumavském Podhůří pod Libínem je známo i díky své poloze při Zlaté stezce, jejíž oslavy, k poctě doby která se zasloužila o největší rozkvět města, se tu každoročně pořádají.

 

Celou řadu kulturních i společenských pozvánek je možné najít na našich internetových stránkách, nebo stránkách našich organizací. V prázdninových měsících za sebe doporučuji například Letní školu staré hudby, což je mezinárodní soustředění milovníků nejen starých tanců a hudby s řadou koncertů. Sportovce a sportovní nadšence přiláká Světový šampionát v X-terra triatlonu, který loni zaznamenal účast více než 300 závodníků ze třiatřiceti zemí světa. Zcela jistě nevšední a zajímavá bude i závěrečná vernisáž na konci mezinárodního výtvarného a literárního workshopu Salve Prachatice 2013 a z hudebního ‘soudku’ pro mladší generaci open air festival Mezibrány Soumarrock – přehlídka spíše rockových kapel pro mladší generaci,“ vyjmenoval některé z mnoha připravovaných starosta města Ing. Malý.

 

Zkrátka na Šumavě, v kopcích, na loukách i v nížinách, ve městech, městečkách a vesničkách je stále co poznávat, objevovat, čím se potěšit. Užijte si krásné šumavské léto a a projděte se lesními stezkami i kamennými branami….

-as-