Cyklotrasa Volyňka startuje

42 kilometrů dlouhá cyklotrasa Volyňka se spojí s Otavskou a Vltavskou a pozve cykloturisty do dalších částí Jižních Čech. S financováním realizace, která začala letos v květnu, pomohla dotaze evropských fondů ve výši 1,785 mil. korun. Po nové cyklostezce by se mohli cyklisté, která si stezka mj. získá svým nenáročným profilem, projet poprvé na podzim letošního roku.

 

Město Vimperk dlouhodobě pracuje na rozvoji cestovního ruchu v regionu vytvářením příznivých podmínek pro cykloturistiku. Spolu s městy Strakonice a Volyně, která jsou partnery projektu, byl od roku 2009 připravován projektový záměr „Cyklotrasa Volyňka“. Hlavním realizátorem je město Vimperk.

 

V uplynulém roce byla příprava dokončena a projekt byl předložen v rámci 23. kola výzvy Regionálního operačního program NUTS II Jihozápad, Prioritní osa: 3, Rozvoj cestovního ruchu, Oblast podpory: 3.1 Rozvoj infrastruktury cestovního ruchu. Projektová žádost byla úspěšná a projekt s celkovými výdaji 2 100 000 Kč získal dotaci 1 785 000 Kč.

 trasavolynka

Území, kterým má cyklotrasa vést, přitahuje především svou přírodní krásou a kulturním dědictvím, v neposlední řadě nenáročným profilem budoucí cyklotrasy, což je dáno trasováním co nejblíže vodnímu toku řeky Volyňky.

 

Hlavním strategický cílem projektu je liniové proznačení 42 km CYKLOTRASY VOLYŇKA a vybudování základní doprovodné infrastruktury. Bude tak dosaženo smysluplného propojení nejfrekventovanějších jihočeských cyklotras Vltavské a Otavské, které přivede cykloturisty také do dalších částí Jižních Čech na Vimpersku, Volyňsku a Strakonicku, nabízejících atraktivní přírodu i široké spektrum služeb pro návštěvníky. Uvedené lokality jsou cykloturisty dosud zbytečně opomíjeny. Řešení je současně šetrné k životnímu prostředí a podporuje zdravý životní styl.

 

Cyklotrasa Volyňka propojí v délce 42 kilometrů stávající cyklotrasu Vltavskou s cyklotrasou Otavskou. Na jihu (prameny Volyňky) navržená cyklotrasa navazuje na cyklotrasu č.1053, vedoucí od pramenů Vltavy, na severu (ústí řeky Volyňky do řeky Otavy) se napojuje na cyklotrasu Otavská ve Strakonicích.

 

Jak už bylo uvedeno – realizace projektu byla zahájena letos v květnu a podle časového harmonogramu má být dokončena v říjnu 2013. Ukončení celého projektu je plánováno na listopad tohoto roku.

bannerrop

-red, mv, oškcr-