Pohádkově na Zlaté stezce

Prachatické občanské sdružení Portus, o jehož činnosti jsme podrobně informovali včera, už podruhé zajišťovalo program pro děti na Slavnostech Zlaté stezky. V sobotu 29. června odpoledne připravilo v parku u hospicu Pohádkovou Zlatou stezku, která nabídla dětem a mládeži zábavu a poučení z historie a legend týkajících se této středověké obchodní cesty.

 

Nabídka Portusu se opět setkala s mimořádným úspěchem. Po trase Zlaté stezky se v parku hospicu vydaly bezmála dvě stovky dětí a několik stovek rodičů. Děti se tu proměnily na soumary a dostaly mapu, aby putovaly po cestě, jejíž historie sahá pravděpodobně až do pravěku.

 

 

{gallery}prachatice/2013/cervenec/portusslavnosti//{/gallery}

 

 

Plnily přitom úkoly, mezi kterými byla chůze lesem za zvukem zvonu Soumaráčku, který ve středověku navigoval soumary na cestě do Prachatic, nebo třeba vyplňovaly kvíz a dozvěděly se tak mnoho o historii Zlaté stezky. Také měly možnost společnými silami utkat plátno a vyzkoušet si tak důmyslný systém tkalcovského stavu.

Cestou děti dostávaly za splněné úkoly zboží – například obilí nebo pivo, které pak na konci vyhandlovaly se soumary za sůl. „Děti byly nadšené a do putování po stezce se pouštěly s radostí. Rádi jsme jako organizace pomáhající rodinám s dětmi pomohli městu s programem pro malé a mladé návštěvníky slavností,” řekla Silvie Spurná, která byla za Portus hlavní organizátorkou.

 

-tp-