Na Šumavě se bude plavit dřevo

Vzpomenete si někdy na filmy pro pamětníky, v nichž parta drsných chlapů splouvá řeku na dlouhých pltích?  Doprava dřeva po řece měla na Šumavě dlouholetou tradici a její obnovené podobě můžete přihlížet již zítra. A možná při tom vyprávět dětem nebo vnoučatům o tom, jak to kdysi na Šumavě chodívalo a jak tu lidé, obklopeni nelítostnými horskými masivy, žili.

4054-600-plaveni dreva a voru 2

Ve dnech 4. – 7. července se na Šumavě koná Mezinárodní setkání plavců a vorařů ŠUMAVA – BÖHMERWALD 2013. Partnerem akce je Správa NP a CHKO Šumava.

Jedním z velkých lákadel bude nově zrekonstruovaná část Schwarzenberského plavebního kanálu v délce 3,2 kilometru od Pestřice po Modrý potok. Kanál byl dlouhá léta zarostlý a nikdo se o něj nestaral. Chceme vyjít vstříc zájmu turistů a upravit další kilometry kanálu, včetně historických nádrží, kde se zadržovala dříve voda pro potřeby plavení dřeva. Je to velký turistický tahák,“ uvádí Jiří Mánek, ředitel Správy NP a CHKO Šumava.

 

Setkání se zúčastní zhruba dvě stovky členů plaveckých a vorařských spolků z deseti států Evropy. Poprvé v pětadvacetileté historii vzájemných setkávání vorařů z obou stran hranic – české a rakouské, bude toto setkání mezinárodně propojené. Bude se konat jak v Čechách, tak v Rakousku. Vedle Čechů a Rakušanů se ho zúčastní také voraři z Finska, Francie, Itálie, Lotyšska, Katalánska, Německa, Polska, Slovinska, Španělska. Připravený je bohatý doprovodný program.

 

Výjimečnost setkání podtrhne délka klád, které tu budou voraři plavit. Někdy v osmdesátých letech 19. století byl plavební kanál v jeho horní části upraven pro plavení dlouhého dříví, běžně se plavily klády i 23 metrů dlouhé.Při setkání plavců to tak dlouhé klády nebudou, ale i dvanáctimetrové klády jsou úctyhodné. Je to v historii našich setkání poprvé. Běžně se při ukázkách plaví kusy zhruba třetinové, vysvětluje Hynek Hladík, plavební ředitel.

 

4053-600-plaveni dreva a voru

Chcete být u toho?

 

Slavnosti pro veřejnost proběhnou v pátek a v sobotu:

05. 07. 2013 – pátek

SCHLÄGL (A), AIGEN (A), SONNENWALD (A/CZ)

13:00 – Slavnostní odhalení pamětní desky nově zrekonstruované části plavebního kanálu

14:30 – Zadní Zvonková, Sonnenwald – ukázka plavení dříví na rakousko-českých hranicích.

 

06. 07. 2013 – sobota

JELENÍ VRCHY, PRACHATICE (CZ)

10:00 – u horního portálu plavebního tunelu Jelení vrchy – příjezd plavebního ředitele a prezidenta Mezinárodní asociace plavců a vorařů, zahájení Setkání s tradicí na Schwarzenberském plavebním kanále.

10:15 – u horního portálu plavebního tunelu – pohádky z obou stran Šumavy.

11:30 – s písničkou na plavení dříví

12:00 – pod lesovnou na Jeleních Vrších – ukázka plavení dříví

12:30 – pódium na Jeleních Vrších – setkání s folklorem (Volkstanzgruppe Böhmerwald / A, folklorní soubor Libín-S Prachatice / CZ, ukázky lidových řemesel, lidové tržiště)

cca 13:30 – pódium na Jeleních Vrších – slavnostní akt předání diplomu o prohlášení obce Nová Pec mezinárodně deklarovanou plaveckou obcí

13:45 – setkání s folklorem (Volkstanzgruppe Böhmerwald / A, folklorní soubor Libín-S Prachatice / CZ, ukázky lidových řemesel, lidové tržiště)

14:15 – ukončení slavnosti plavebním ředitelem (program přístupný veřejnosti)

18:00 – od gymnázia přes Velké náměstí, Kostelní náměstí na Parkán – slavnostní průvod městem

18:30 – Parkán – vystoupení folklorního souboru Libín-S Prachatice, projev plavebního ředitele, zdravice zástupců města Prachatice, předání plavebního háku s praporem Mezinárodní asociace plavců a vorařů se stuhami minulých setkání plaveckému spolku Strenči, závěr mezinárodního setkání

 

 

A dost možná, že zazní i Plavecký Otčenáš, ktkterý erý museli umět všichni, nejen sázavští, voraři a který  si po zdolání nejtěžších úseků, hlavně na soutoku Vltavy a Sázavy u Davle,  odříkávali. Podle  kronikáře Ant. Kubíčka (Plavci na Sázavě)  zněl: 

“Pod Žampachem je falešný vír Na tichém
pod Terezií v Pinvicích jsou přes řeku „prahy“,
za Černou skálou číhá Kukle a Vlk,
nemáš-li povoleny střihy (houžve), u Kukle rozbiješ,
dostaneš-li se za Černou na levou stranu – rozbiješ,
dostaneš-li se na pravou za Vlka, taky rozbiješ,
u kříže Na Babách nad Pikovicemi nesmíš předákem do mrtvé vody”.

 

 

(tz, pp, ilustrační foto np.sumava.cz)