PORTUS znamená přístav

Prachatický Portus je komplexní republikový unikát – pomáhá rodinám a dětem tak, že předchází nežádoucímu chování, pomáhá řešit složité situace v životě a nabízí smysluplné trávení volného času. Omezuje například potulování dětí po ulicích, nabízí jim doučování i rady v oblasti sexu nebo soužití s rodiči a kamarády, učí je jak se postavit šikaně nebo kyberšikaně, brání rozbití rodin, nabízí psychoterapii lidem v krizových životních situacích a v neposlední řadě je i místem pro setkávání rodičů s malými dětmi.

 

Činnost sdružení představuje projektový a PR manažer Tomáš Přibyl.

 

portus-13 dům

 

Portus znamená latinsky přístav a tento přístav najdete na Velkém náměstí 14. Sdružuje šest zařízení, která představují komplexní pomoc pro rodiny a děti, které se ne vlastní vinou dostaly do složitých životních nebo sociálních situací. Takto široká nabídka u jedné organizace a ještě na jednom místě je v České republice unikátem.

 

portus-3 sluníčko

 

V prvním patře sídlí rodinné centrum Sluníčko, které navštěvují rodiny s dětmi do šesti let. Je místem pro setkávání, aktivní odpočinek a hru. Nabízí také přípravu dětí na přechod do mateřské školy a profesionální hlídání.

 

portus-12 krizové centrum

Krizové centrum pomáhá jednotlivcům, rodinám a dětem v těžké životní situaci, kterou vnímají jako ohrožující. Nabízí psychoterapeutickou a odbornou sociální pomoc.

 

Rodinám s nezletilými dětmi pak přímo u nich doma pomáhá Rodinka. Obracet se na ni mohou hlavně rodiny, kterým hrozí rozpad, odebrání dětí nebo velké problémy s úřady, financemi, bydlením, vztahy a podobně.

 

portus-9 phénix

Dalším zařízením Portusu je Phénix, který sice na Velkém náměstí 14 sídlí, ale setkáte se s ním nejčastěji ve školách, kde lektoři diskutují s žáky a studenty o věcech, které by je mohly ohrozit – drogy, šikana nebo kyberšikana, poruchy příjmu potravy nebo rizika sexuálního života.

 

portus-5 céčko

Ve druhém patře sídlí dva nízkoprahové kluby. Céčko je otevřeno dětem od šesti do patnácti let. COOLnu může navštívit mládež od patnácti do dvaceti šesti let. Oba dva kluby nabízejí bezpečný prostor pro smysluplné trávení volného času s možností odborné pomoci a podpory.

portus-2 coolna

 

Další informace najdete také na domovských stránkách PORTUSu Prachatice.