horská služba - logo

Úspěšná resuscitace lesního dělníka

Asi šedesátiletého lesního dělníka se podařilo 27. června odpoledne společně zachránit členům Horské služby Šumava a pracovníkům Zdravotnické záchranné služby JčK. 

 

Kolem jedné hodiny odpoledne obdrželo Krajské zdravotnické operační středisko JčK tísňové volání o náhlém bezvědomí muže v lese nedaleko Kvildy. Podle popisu svědků lesní dělník zkolaboval po skončení prací během cesty k automobilu. Již během telefonátu byl do hovoru konferenčně zapojen pracovník Horské služby. Díky tomu se podařilo velmi rychle identifikovat polohu volajících. Na místo okamžitě vyjela terénní čtyřkolka se dvěma first respondery Horské služby a posádka Zdravotnické záchranné služby z výjezdové základny Vimperk. Aktivován byl i vrtulník LZS. Do příjezdu záchranářů k postiženému instruoval operátor linky 155 volající, jak mají poskytnout první pomoc.

 

Horská služba dorazila na místo během tří minut. Na místě nalezli šedesátiletého muže v bezvědomí a srdeční zástavou.

 

„Pomocí konferenčního hovoru mezi svědky, námi a dispečinkem ZZS jsme řešili okolnosti kolapsu a způsob záchrany. Po konzultaci jsme muži nasadili automatický defibrilátor a po jednom jediném výboji se pánovi obnovila srdeční činnost,“ popsal spolupráci při záchraně pacienta Ondřej Zeman, zasahující člen Horské služby Šumava. Přibližně čtvrt hodiny poté na místo dorazila sanitka ZZS Vimperk s lékařem. Posádka záchranné služby pokračovala ve stabilizaci stavu pacienta. Zároveň jeden z horských záchranářů na místo navigoval vrtulník Letecké záchranné služby z Českých Budějovic, kterému se podařilo přistát asi 40 metrů od místa resuscitace. Jeho posádka pak muže transportovala k dalšímu ošetření na odborné pracoviště českobudějovické nemocnice.

 

„Jsme rádi, že se nám díky perfektní spolupráci se záchrannou službou podařilo zachránit lidský život. Ukázalo se, že nejen perfektní profesionalita členů HS a ZZS, ale i kvalitní komunikace mezi záchrannými složkami dokáže ušetřit čas a pomoci v krizových situacích,“ komentoval událost Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava.

Ředitel Zdravotnické záchranné služby JčK označil tento zásah za brilantní ukázku spolupráce ZZS JčK s first respondery HS Šumava.

 

-tzhscr-