breznik

Čtvrtina parku jako divoká příroda

Nové expozice i naučné stezky

V Národním parku Šumava vzniknou nové naučné stezky, venkovní expozice i návštěvnická střediska

Správa NP a CHKO Šumava má schválený Plán péče – naprosto klíčový dokument důležitý pro další existenci parku a ochranu zdejší vzácné přírody. Na jeho základě vzniknou na Šumavě nová návštěvnická střediska, hipostezky a naučné stezky. Platí od příštího roku do roku 2028 a vytvořil ho ve vzájemné spolupráci celý šumavský region. Jeho motto je „Vítejte v Národním parku Šumava“.

Jeden z nejdůležitějších dní v historii národního parku, který navíc ovlivní příštích 15 let jeho směřování. V tom nejlepším slova smyslu. Po létech nejistoty schválila Rada Národního parku Šumava Plán péče o Národní park Šumava.

Tahle zpráva znamená velkou úlevu pro celou Šumavu. Je to nejdůležitější a naprosto klíčový dokument týkající se ochrany přírody na území celého parku. Je to zásadní zpráva nejen pro lesníky, biology, šumavské obce, ale i pro turisty, kteří na Šumavu jezdí. Po dobu platnosti Plánu péče se chceme více zaměřit na pěší turisty. Zároveň jim chceme připravit větší množství lákadel, aby se na Šumavu vraceli,“ uvádí Jiří Mánek, ředitel Správy NP a CHKO Šumava, který přípravu materiálu vedl celý rok. Plán péče bude platit od roku 2014 do roku 2028, proto jsou jeho obsahem především dlouhodobé cíle.

 

Co nový Plán péče znamená pro ty, kteří na Šumavu rádi jezdí? Do roku 2018 vznikne na území Národního parku pět nových venkovních expozic – areálů lesních her, podobných tomu, který loni vznikl ve Stožci. Tyto areály by měly být spojené hlavně s atraktivní zábavou a výukou pod širým nebem – v dosahu obcí. Do roku 2020 přibude na Šumavě 5 nových naučných stezek, jedna z nich bude zaměřená na téma zaniklých šumavských obcí. „Během následujících patnácti let se naše nabídka programů pro veřejnost rozroste o pětinu. V rámci podpory hipoturistiky vzniknou na území parku tři nové hipostezky, navíc necháme vypracovat nový generel hipostezek. Do roku 2016 vyrostou na území parku tři nová návštěvnická střediska, kde bude konečně naprostou samozřejmostí možnost kvalitního občerstvení, výraznou měrou se také zaměříme na osoby se zdravotním postižením,“ jmenuje ředitel Mánek.

 

Na vytvoření finální podoby Plánu péče se podílela celá řada kvalifikovaných odborníků z řad lesníků, vědců, farmářů a zemědělců, představitelů místních samospráv a starostů, nevládních organizací, Regionální rozvojové agentury Šumava, organizací zabývajících se turistickým ruchem, samozřejmě pracovníků Ministerstva životního prostředí ČR a Správy NP a CHKO Šumava.


Péče o lesy a přírodu v Národním parku Šumava
se řídí zvláštními pravidly. Všechna musí být zakotvena v Plánu péče. Bez Plánu péče nemůže Správa NP a CHKO Šumava čerpat dotační tituly na péči o lesy i bezlesí.

 

Každý národní park na světě má svůj Plán péče. Bez platného Plánu péče správa parku nemůže existovat. Zjednodušeně to znamená, že budeme mít přesný návod jak pečovat o území, kde budeme mít jasně definované cíle, úkoly a budeme je mít odsouhlasené podle zákona,“ uvádí Pavel Pechoušek, mluvčí Správy NP a CHKO Šumava.

 

Unikátní šumavská příroda na tento dokument čekala dlouhé tři roky od doby ředitelování Františka Krejčího, kterému se plán péče projednat nepodařilo. Jeho tým se nedokázal domluvit na přijatelné podobě dokumentu s Radou NP. „Tehdy se nepopisoval objektivně stav přírody a dokument nastavoval nepřijatelné cíle,” říká Miloš Picek, předseda Rady Národního parku Šumava. Proto musel být starý plán péče, který platil na roky 2000 – 2010, nestandardně prodloužen Ministerstvem životního prostředí ČR a Národní park Šumava byl nucený žít po tři roky v jakémsi provizoriu.

Nedostatky a neobjektivitu jsme nyní v pracovních skupinách odstranili a připravili materiál, který Rada Národního parku prakticky jednomyslně odsouhlasila,” říká profesor Stanislav Vacek z fakulty lesnické a dřevařské České zemědělské univerzity v Praze, který je členem Rady Národního parku Šumava.


Pro Národní park Šumava je to v pořadí třetí Plán péče, který tu platí. „
Skutečně vznikl v součinnosti s celým regionem. To je od přípravy minulého Plánu péče významná změna. I kvůli tomu se s tím minulým Plánem péče region nikdy neztotožnil. Doufáme, že bude ten první, který bude platit po celou dobu jeho platnosti v nezměněné podobě,“ dodává Miloš Picek.

Ve finální podobě Plán péče obsahuje zejména stanovení dlouhodobých i krátkodobých úkolů pro ochranu ekosystémů, ale i rostlin a živočichů, péči o les, vzhled krajiny, ekologické limity osídlení, dopravy, turistiky a hospodaření na území parku. Kromě péče o přírodu také zahrnuje i péči o návštěvníky a jasně definuje spolupráci s regionem a místními autoritami. Obsahuje též úkoly na úseku strážní a informační služby a zásadní vnitřní úkoly pro činnost Správy Národního parku Šumava jako orgánu ochrany přírody,” vysvětluje Jiří Mánek.

 

Při správě území bude i nadále samozřejmostí spolupráce se Správou Národního parku Bavorský les. Každodenní úsilí Správy NP a CHKO Šumava v období let 2014–2028 bude směřovat k zajištění kvalitní a profesionální státem zajišťované ochraně přírody národního parku, kde má přibližně na čtvrtině plochy území své důležité místo ochrana přírodních procesů divoké přírody. Na třech čtvrtinách plochy pak ochrana směřující ke zlepšení stavu ekosystémů přírodě blízkou péčí člověka.

———

 

Plán péče

Plán péče je odborný a koncepční dokument ochrany přírody, který na základě údajů o dosavadním vývoji a současném stavu zvláště chráněného území navrhuje opatření na zachování nebo zlepšení stavu předmětu ochrany přírody

 

Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny

 

breznik

obrázek: Březník, www.webcam.sumava.eu