Miss Earth potkáte v lese – na Šumavě

Kůrovec je na ústupu. Sázet na Šumavu přijede i Slečna planety Země

 

img 3144

 

Díky efektivním zásahům ubylo na Šumavě kůrovcem napadených stromů. Výrazně pomáhá i výsadba listnatých stromů a jedlí, které zaručují větší stabilitu lesa. Správa parku pořádá v sobotu (22. 6. 2013) sázení pro veřejnost, kterého se zúčastní Miss Earth 2012 Tereza Fajksová.

 

Tereza Fajksová – Miss Earth 2012 (doslovně – Slečna planety Země pozn. aut.) přijede o víkendu pomáhat Šumavě. Chce, aby byla zelenější. Vítězka třetí největší soutěže krásy na světě, která se organizuje pro zlepšení propagace ekologických témat, bude sázet stromy na Šumavě, konkrétně na Modravské hoře.

Šumava je jeden z českých národních pokladů a já se budu snažit ne jen jako, Miss Earth, ale také jako Tereza Fajksová  pomoci jak jen to půjde. Každým zasazeným stromem pomáháme celému zdejšímu ekosystému. Stromy by měly být zdravé. Nejen ve městě, ale také na Šumavě,“ uvádí Tereza Fajksová.

Na Modravu přijede společně se svou kolegyní Monikou Leovou, která je českou Miss Earth 2013.

001 monika 01

Šumava se v minulosti potýkala s lýkožrouty, kteří zdravé stromy ničili. Za každý usmrcený strom je teď třeba vysadit nový. Šumava je nádherná. Prostřední plné krásné přírody, čistého vzduchu. Bylo by smutné, kdyby se něco takového nezachovalo budoucím generacím,“ uvádí Monika Leová.

Sázení pro veřejnost se na Šumavě koná již třetím rokem v řadě. Vedle Modravy se bude sázet také na Velkém Boru nedaleko Srní.

Lesníci správy parku se od letošního roku při sázení zaměřují pouze na listnáče a jedle, záměrně již vynechávají smrk

Přeměna druhové skladby šumavského lesa směrem k vyššímu zastoupení jedle a listnáčů vede k jeho vyšší odolnosti, který člověk v minulosti změnil na smrčiny, ačkoliv byl původně smíšený. Lesy, kde vedle sebe rostou buky, jedle smrky, jsou méně náchylné k atakům větru i kůrovců,“ uvádí Jiří Mánek, ředitel Správy NP a CHKO Šumava.

Pokud člověkem přeměněné lesy usychají na velkých plochách, vytváří se tím podmínky, při kterých může vyrůst pouze smrk. K tomu, aby mladé buky a jedle mohly nerušeně růst, potřebují ochranu starých stromů, které však při napadení kůrovcem a následném rozpadu lesa rychle mizí,“ dodává náměstek pro lesní ekosystémy Jan Koze

Správa NP a CHKO Šumava plánuje, že během letošního roku vysází 250 tisíc sazenic. Což je méně, než předchozím roce.

Efektivními zásahy v předchozích třech letech se na Šumavě podařilo kůrovcovou kalamitu zastavit. Možnosti vzniku dalších holin se tak minimalizovaly. Z toho důvodu není potřeba zalesňovat v takovém rozsahu,“ uvádí Pavel Pechoušek, mluvčí Správy NP a CHKO Šumava s tím, že výsadba listnáčů na Šumavě je samozřejmě v souladu s platnými lesními hospodářskými plány a je plánována pouze do II. zón národního parku.

 

Dřevina                               SMRK              JEDLE             BUK                   KLEN
Přirozené zastoupení %              51                 13                   21                        2
Současné zastoupení %             84                   0,92                6                        0,2

Zelených lesů, které byly odedávna symbolem a pýchou Národního parku Šumava, ubývá. Od roku 2007, po nevhodně zvoleném managementu, kůrovec napadl a usmrtil na 2,5 milionů (7.000 ha) vzrostlých a zelených  smrků v bezzásahových oblastech. Aby se postup kůrovce  zastavil, tak za stejné období muselo být v zásahových  oblastech vykáceno více než 1.700 hektarů lesa. To znamená, že jen za poslední 4 roky v NP Šumava zmizelo cca 16 procent všech stromů.

Na předem určených místech budou čekat zaměstnanci parku, kteří zájemcům o pomoc Šumavě vysvětlí vše potřebné a zájemce odvezou na místo, kde se bude sázet.

Důležité je se na sobotu pracovně obléknout, vzít si svačinu a dostatek vody. Nářadí jako například motyky budou na místě připraveny,“ uzavírá Pavel Pechoušek.

Kontakty pro zájemce o sázení – pomahamesumave@npsumava.cz

Nebo telefonické kontakty:

Modrava – Jan Bečvář tel.: 731 530 361
Srní (Velký Bor) – Petr Zdeněk tel.: 731 530 235

7189-600-mapa 1 modrava

7190-600-mapa 2 velky bor

130622 pozvanka - sazeni stromku v np sumava 02{jcomments off}