zachranka

Počasí netrápí jen kardiaky

Nejen se zdravotními komplikacemi spojenými s horkem mají  záchranáři plné ruce práce.  Kromě  případů spojených s letními teplotami, kdy důchází k úžehu nebo úpalu, zasahovala prachatická  záchranka včera u těchto případů

– v ranních hodinách transportovala pacientku s problémy s tlakem na interní oddělení prachatické nemocnice

– na chirurgii se ocitl  muž z Vimperka s podezřením  na zlomeminu obratle

– nastávající maminku vezla posádka RZS do prachatické porodnice ještě v dopoledních hodinách 

 

v odpoledních hodinách už pravděpodobně působilo horko a zdravotní komplikace na sebe nenechaly dlouho čekat :

– prachatická nemocnice přijala k ošetření zkolabovaného muže z Ostrova

– na interním oddělení přijali pacienta z Nové Pece s dýchacími potížemi

 

Nepochopitelné chování podnapilého mladíka skončilo  úrazem –  v podvečer ve stavu ne zrovna způsobilém  k udržení balancu se “odvážlivec” sebevědomě vydal na klouzačku na prachatickém koupališti. Jeho troufalé počínání mohlo skončit mnohem hůř, snad mu ponaučením bude památka na tržnou ránu na hlavě.

 

 

Dvě posádky záchranářů se  dostavily do Netolic, kde ve večerních hodinách spadl  muž z výšky asi 6 metrů.

———————

 

 

Nepodceňujte horko, varují  i meteorologové

 

Pro Jihočeský i Plzeňský kraj platí výstraha  před nebezpečím z velmi vysokých teplot. Oznámení, které vydal Český hydrometeorologický ústav předpokládá vysoký stupeň nebezpečí:

 

V přílivu tropického vzduchu budou odpolední teploty v nižších polohách až do čtvrtka (20.6.) překračovat 31 °C. Zejména na jihu a jihozápadě Čech očekáváme teploty i přes 34 °C.

V teplém vzduchu se budou v odpoledních a večerních hodinách od úterý do čtvrtka jen ojediněle vytvářet silnější bouřky, doprovázené krupobitím, přívalovými srážkami a nárazy větru. Vyšší pravděpodobnost výskytu bouřek je v horských oblastech. Více bouřek očekáváme až při přechodu fronty v noci ze čtvrtka na pátek. Výstraha na tyto nebezpečné jevy bude upřesněna podle aktuálního vývoje počasí. Z důvodu možného přehřátí a dehydratace organismu doporučujeme:

Omezit tělesnou zátěž a nepobývat na přímém slunci v poledních a odpoledních hodinách.

Nenechávat děti, ale i zvířata, na přímém slunci, zejména ve stojících automobilech.

Zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů bez kofeinu, přednostně neperlivých, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami.

Při pobytu na přímém slunci používat ochranné prostředky (krémy s vysokým UV filtrem, sluneční brýle, pokrývku hlavy).

 

Nejen kardiaky a lidi s oběhovým onemocněním mohou dostat vysoké teploty a nepřiměřená zátěž do problémů. Nejčastěji  je tropické počasí spojeno se známými problémy – úžehem a úpalem.

Aby pro vás léto nebylo spojeno se vzpomínkami na nemoci a  bolesti, snažte se chovat  odpovědně ke svému zdraví.

Poškození teplem má různé projevy, vyplatí se je umět rozeznat:

Úpal

 

je reakce organismu na jakoukoliv tepelnou expozici. Výsledkem je přehřátí organismu ze selhání jeho vlastní termoregulace

 

Příčiny jsou:

 vnitřní – nadměrná tvorba tepla (porucha funkce štítné žlázy), nedostatek tekutin a solí k tvorbě potu,

  • vnější – nedostatečný odvod tepla vlivem nepříznivých vnějších podmínek (teplota přes 35 stupňů, prostředí s nadměrnou vlhkostí, těsné pracovní prostory),
  • nejčastěji jde však o kombinaci obou.

 

Příznaky jsou bolest hlavy, závrať, nevolnost až zvracení, zrychlené dýchání, zrychlený tep. Stav se může velmi rychle zhoršovat do bezvědomí s křečemi až do šokového stavu. Je silně zvýšena tělesná teplota (nad 40 stupňů).

 

Úžeh

neboli sluneční úpal představuje podráždění mozku a jeho blan přímým slunečním zářením. Většinou nevznikne sám o sobě, ale jedná se spíše o obojí, tzn. úžeh i úpal společně.

 

Příznaky jsou podobné. Na rozdíl od úpalu mohou zde přicházet příznaky s časovým zpožděním po sluneční expozici, např. v noci po slunění. Může být opálení sluncem, nebo i spálená kůže. Ostatní příznaky jsou podobné, navíc je přítomno ztuhnutí šíje a podobné příznaky jako u zápalu mozkových blan.

 

Prevencí je dostatek tekutin, střídavé ochlazování (koupání, sprchování, zvlhčování kůže), pokrývka hlavy a zvlhčování vlasů (jsou-li jaké) zvláště u dětí.

 

POMOC

  1. Přenesení postiženého na chladné, stinné místo, uložit s podloženými nebo zvednutými končetinami. Při úžehu spíše zvednou hlavu.
  2. Uvolnění oděvu
  3. Postupné ochlazování (obklady, led…) Ochlazujeme především hlavu postiženého!! Současné ochlazování kůže proudícím vzduchem, ventilátorem a podobně.
  4. Opatrná náhrada tekutin. Malé množství, není vhodná čistá voda, spíše iontový nápoj, nebo vodu osolit (1 čajová lžička soli na litr tekutiny), vhodný je studený velmi mírně oslazený čaj s citronem.
  5. Při bezvědomí stabilizovaná poloha
  6. Při selhávání životních funkcí jejich podpora (umělé dýchání, nepřímá masáž srdeční)
  7. Transport k lékaři

 

Příjemné a bezpečné letní dny vám přeje redakce www.sumava.eu

 

-red –  s využitím zdrojů: www.chmi.cz, www.ordinace.cz, foto: Tomáš Buchtela