horská služba - logo

Cyklistka spadla pod návěs traktoru

Padesátiletá cyklistka nezvládla ve čtvrtek 13. června krátce po třetí hodině odpoledne setkání s traktorem na cyklostezce mezi Žďárským jezírkem a Knížecími pláněmi a spadla pod vlek.

 

Pří míjení traktoru s návěsem zavrávorala a vzápětí se dostala pod kola vleku, který jí přejel. Záchrannou i Horskou službu ihned zavolal sám traktorista. „Bohužel oznamovatel udal nepřesnou informaci, že ženu traktor zavalil. I místo nehody nebylo oznámeno přesně, takže jsme během cesty ke zraněné museli se svědky upřesňovat lokalitu,“ popsal záchrannou akci zasahující člen Horské služby Šumava Josef Tischler. On sám, jakmile dorazil k nehodě, začal se základním ošetřením hrudníku, pánve a velkých kostí. Vzápětí dorazil i sanitní vůz Rychlé zdravotnické pomoci. Zároveň pro zraněnou zamířil i vrtulník Letecké záchranné služby z Českých Budějovic. Člen HS proto spolu se zdravotníky umístil zraněnou do vakuové matrace a odjel ke Žďárským jezírkům, aby k nehodě převezl i posádku vrtulníku, který tam přistál. LZS pak ženu se středně těžkými zraněními transportovala do nemocnice v Budějovicích.

 

„Cyklisté i chodci by si měli uvědomit, že značené cyklostezky a turistické trasy často vedou po asfaltových horských silničkách. Po těch ale, především ve všední den, často jezdí lesní a zemědělské stroje. Na místě je proto opatrnost, zvlášť v nepřehledných úsecích,“ varoval návštěvníky hor Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava.

 

(tz hsčr)