Jak to vidí…

Aktualizováno

reakce:

Premiér: Výzvy k odstoupení nevyslyším

„Nikdy jsem ani na okamžik nezpochybnil právo orgánů postupovat nezávisle,“ řekl premiér Petr Nečas poslancům ve svém projevu na schůzi Poslanecké sněmovny.

Tam, kde je podezření ze spáchání trestného činu, má být podezření vyšetřeno. Nakonec to má posoudit nezávislý soud.

Nechci tím zpochybňovat princip, že když některý vysoký představitel státu je obviněn z trestného činu, že samozřejmě ve své pozici nesmí zůstat, tento princip je nezpochybnitelný.

V otázce bývalých poslanců Tluchoře, Šnajdra a Fuksy. Rezignovali ze svých funkcí, uplatnili svoje ústavní právo. Nyní je tento politický krok v podstatě kriminalizován. Lidé, kteří byli loajální ke straně, to není věc neobvyklá. Já podpořím tebe, ty podpoříš mě, je standardní součástí politiky. Neudělali jste to mnohokrát? Mám za to být stíhán já, že proto, abych se stal premiérem, jsem nabídl funkci Karlu Schwarzenbergovi a Karolíně Peake? Je-li kriminalizován tento postup, nakročili jsme ke konci stranické politiky. Něco jiného by bylo, kdyby součástí byly finanční částky.

Toto je můj názor, toto je mé přesvědčení, toto je názor za kterým si stojím. Toto je názor, který mne vede k tomu, že výzvy, kterými jsem byl vyzván k odstoupení z funkce, tak tyto výzvy nevyslyším.“

(zdroj: www.vlada.cz, projev premiéra)

 

—————–

Po včerejší vyhrocené situaci nejen na Úřadu vlády, ostrém zásahu ÚOOZ a uvolnění jen několika strohých informací o důvodech a postupu vyšetřování, jsme oslovili několik starostů šumavských měst, abychom zjistili jaký mají oni, jako reprezentanti politických stran na úrovni komunální politiky, názor.

 

Položili jsme stejné otázky:

1. Jaký je váš názor na probíhající zásah ÚOOZ na Úřadu vlády, Ministerstvu obrany a dalších místech?

2. Jsou podle vás řešením předčasné volby? Proč?

3. Domníváte se, že je v této situaci možné sestavit silnou vládu? Koho byste viděl/a v jejím čele?

Do doby vydání textu zareagovali tři z oslovených:

 

Antonín Schubert (Modrava)

1. “Objektivních informací je málo, takže opravdu pouze názor. Nedomnívám se, že se jedná o příslovečný blesk z čistého nebe, protože zasahující orgány signalizovaly, že v brzké době uskuteční rozsáhlejší akci. Pokud je to signál, že před zákonem jsme si všichni rovni a ti, kdo za tuto rovnost nesou přímou odpovědnost, míní znepříjemnit život beztrestné elitě, pak podobné události vnímám pozitivně. Tragické je, že úřad na ochranu proti organizovanému zločinu zasahuje na úrovni vedení státu. Doufám jenom, že zůstane u jednotlivců. Tragické by však bylo, pokud by se jednalo o zásah na politickou objednávku v rámci špinavého politického boje. U nás je možné všechno.

 

2. Předčasné volby nic nevyřeší a korupci už vůbec ne. Pokud se obvinění prokáže, pak tento druh korupce znamená, že politika tzv. silného státu je živnou půdou pro podobné kauzy.

 

3. Silnou vládu může sestavit pouze změna volebního systému. Pokud by se vláda urychleně sestavovala na podobném kauzálním základě, pak by se v žádném případě nejednalo o silnou, ale loutkovou vládou. V zemi, kde je tradicí „ty jsi náš pán a my jsme tvoji páni“, kde je možné v poslaneckých a senátorských křeslech beztrestně lhát a kde jsou čelní představitelé symbolem všeho nemravného, se moudrý, slušný a poctivý člověk funkci premiéra širokým obloukem vyhne.”

 

 

Ing. Martin Malý (Prachatice)

V této chvíli (pátek zhruba 9 hodin dopoledne) nemám žádné bližší informace. Policie zatím nic konkrétního nesdělila, proto se zatím zdržím jakýchkoliv unáhlených soudů. Na tyto otázky rád odpovím až budu mít více informací.“

 

 

Ing. Bohumil Petrášek (Vimperk)

1. Takovýto zákrok měl proběhnout už dávno, ale díky za něj. Je to zákrok mezi lidmi na nejvyšší úrovni. Zdá se, že politici přestávají mít sílu na ovládání policie a soudnictví. Je dobře, že i lidé na těchto postech si nemohou být jisti svou nedotknutelností. Doufám, že policie konala na základě dostatečně průkazných materiálů, aby případ nevyšuměl. I to, že akci mají na starosti orgány z Moravy, naznačuje, jak silně může být spojen „lobbismus“ a politika. Alarmující je i zneužívání státních organizací pro soukromé cíle.

 

2. Nevím, jestli předčasné volby budou a pokud budou, zda přinesou řešení. Průzkumy uvádějí ČSSD jako předpokládaného vítěze příštích voleb. Nemyslím si, že vláda pod taktovkou této strany bude v tomto směru lepší. I tato strana měla v minulosti v této oblasti problémy. Jak dlouho trvalo, než se v parlamentu prosadilo zrušení doživotní imunity poslanců?

 

3. Již dlouho jsme neměli silnou vládu. Často se opírala o pár „přeběhlíků“. Ani když po posledních volbách měla vláda podporu 118 poslanců, dlouho jí nevydržela. Kolik poslanců ji podporuje nyní? Řada poslanců je v politice jen pro osobní prospěch. Volební úspěch Věcí veřejných byl založen na důvěře lidí ve změnu. A ta byla zklamána. V současné politické reprezentaci nevidím osobu, která by mohla (a chtěla) vést vládu.

 

——————–

 

A co vy? Sledujete kauzu „milionů v pytlích a zlatých cihel“? 

Co si myslíte:   PADNE NEČASOVA VLÁDA?

Řekněte svůj názor v aktuální ANKETĚ.

 

-red-