U Volar vyroste vyhlídka

Město Volary ve spolupráci s Národním parkem Šumava a Klubem českých turistů chystá otevřít v srpnu novou vyhlídku pod vrcholem Kamenáč na severovýchodním okraji Volar.

 

Volary leží uprostřed krásné šumavské přírody, ze všech stran krytých vrcholy převyšujícími 1000 metrů nad mořem. Bohužel z žádného místního vrcholu není přímý pohled na město, pokud tedy nepočítáme vrchol Hochstein (D), který však leží na česko-německé hranici, 15 km vzdušnou čarou od Volar.

 

Pohled na volarskou kotlinu a šumavské vrcholy z budoucí vyhlídky

 

Radní Ivo Rolčík přišel s myšlenkou výstavby vyhlídky, z které by byl pohled nejen na Volary a volarskou kotlinu, ale také na okolní šumavské vrcholy. Nejhezčí pohled našel pod vrcholem Kamenáč na severovýchodním okraji města nedaleko Křížové cesty, která byla obnovena před 5 lety, v roce 2008. Myšlenku podpořila Rada města Volar spolu se starostkou Martinou Pospíšilovou. Vyhlídka, která vyroste během pár týdnů na okraji lesa pod vrcholem Kamenáč, bude podobná té, kterou Národní park Šumava nechal postavit u vrcholu Černé hory nedaleko Pramenů Vltavy.

 

Turisty přivede k vyhlídce značení z náměstí, o které se postarají místní členové Klubu českých turistů. Trasa povede po Zlaté stezce ke Křížové cestě, na jejímž konci se po zhruba 200 metrech dostaneme až k samotné vyhlídce, která jistě milovníky přírody nezklame, pohled na Volary a šumavské vrcholy je opravdu překrásný. Za dobré viditelnosti jsou vidět například vrcholy Smrčina, Hraničník, Plechý, Trojmezná, Třístoličník s Hochsteinem, ale i vrchol Haidl s rozhlednou a vysílačem.

 

Na samotné vyhlídce bude pro lepší orientaci umístěn panoramatický snímek s popisy významných vrcholů. Vedle vyhlídky bude umístěno dřevěné posezení. Nadmořská výška vyhlídky bude 875 metrů n.m., vzdálenost z náměstí na vyhlídku bude 2,5 km.

 

Slavnostní otevření vyhlídky se plánuje na sobotu 17. srpna.

 

Mapa okolí Volar s vyznačením budoucí vyhlídky

 

(ir)