Velká oblačnost a bouřky i nadále

O počasí a hlavně povodních se v minulých dnech psalo hodně. Už minulý čtvrtek jsme varovali před vydatnými srážkami, které bohužel dorazily. Kde vlastně na Šumavě spadlo nejvíce srážek od začátku června?

 

Zde je výčet dostupných dat z šumavských srážkoměrů od 1.6. do 5.6. včetně:

Lackenhauser (D) 140,8 mm Lenora 136,1 mm Churáňov 134,6 mm Filipova Huť 131,8 mm Hojsova Stráž 125,9 mm Tisovka 120,7 mm Železná Ruda 117,6 mm Volary 115,2 mm, Černá v Pošumaví 106,3 mm a Kašperské Hory 105,2 mm (zdroj dat: ČHMÚ). Na dalších stanicích zatím hranice 100 mm za měsíc červen dosažena nebyla. Srážky byly nejvydatnější v sobotu a v neděli, v pondělí 3. června postupně ustaly. Povodí všech šumavských řek jsou velmi nasycená, přehrady Husinec i Lipno jsou téměř naplněné, jejich retenční schopnost je tak velmi omezená.

 

Čtvrteční ráno bylo téměř na celé Šumavě zatažené nízkou oblačností, vyjímkou byla například Rokytská slať, kde teplota klesla díky bez oblačné obloze těsně pod bod mrazu. Jinde se teploty pohybovaly nad nulou. Během dne bude oblačno, přechodně i polojasno, v odpoledních hodinách možnost ojedinělé bouřky. Teploty vystoupí na 15°C až 19°C. Pátek bude oblačný s četnými přeháňkami a bouřkami, v kterých se ojediněle vyskytnou i přívalové srážky, které však budou lokálního charakteru. Denní teploty překročí v nižších polohách 20°C, ve vyšších polohách kolem 17°C.

 

I víkend bude ve znamení velké oblačnosti s častými přeháňkami a bouřkami, které může doprovázet silný vítr a přívalové srážky. Přesnou lokalitu silným bouřek však určit nelze. Teploty po oba víkendové dny budou v maximech kolem 20°C.

 

Dle současných předpovědních modelů by v pondělí mělo od jihozápadu přibývat oblačnosti s výraznějšími a místy intenzivnějšími srážkami, ne všechny modely se ale na této variantě shodují. Postupně by oblačnosti mělo částečně ubývat, nadále se budou vyskytovat přeháňky, ojediněle i bouřky. Teploty budou bez výraznějších změn, udrží se v rozmezí 16°C až 22°C.

 

(ir)

 

Fotografie z okolí Volar 6. června: