Šumavští rangeři pomáhají v Litoměřicích

“Šumavo díky!” zní ze severních Čech

 

“Na Šumavě máme práce dost, ale jinde nás potřebují více” – to je heslo, se kterým se včera odpoledne vydalo pomáhat lidem postiženým povodněmi do severních Čech, dvanáct pracovníků Informační a strážní služby Správy NP a CHKO Šumava v terénních vozech, s rafty a veškerým specializovaným záchranářským vybavením.

 

Na výzvu Tomáše Chalupy, ministra životního prostředí ČR a předsedy Ústřední povodňové komise nabídli v celorepublikových krizových štábech své služby a záhy se dostali do severočeských Litoměřic.

 

“Sloužíme od včerejška od 19-ti hodin, po šesti hodinových směnách, celkem na třech místech v zatopené oblasti a hlídáme, jestli někdo nebude chtít pryč a naopak aby tu někdo zvenku neraboval,” popisuje Tomáš Fait, náměstek ředitele Správy NP a CHKO Šumava, který má strážce Šumavy na starosti. Momentálně je součástí krizového povodňového štábu v Litoměřích.

 

Strážci šumavského parku pravděpodobně dostanou přidělený člun s motorem. Úkolem pro dnešek bude evakuace lidí, kteří zůstali kvůli vysoké hladině uvěznění ve svých domech. “Část lidí ze zatopené oblasti je už evakuována. Ti, kteří žijí ve vyšších patrech zůstali. Pokud hladina stoupne budou muset pryč. Na lanech se pak budou spouštět do našich člunů,” uvádí Tomáš Fait.

 

Šumavští rangeři jsou pro takhle důležitou akci komplexně proškolení.
“Troufám si říci, že tak jako žádní jiní horští záchranáři. Absolvovali kurzy pro záchranu životů ve vodě i pod vodou, mají speciální horolezecké kurzy. Mají kurzy předlékařského vyšetření i hasičský výcvik. Samozřejmě absolvovali i psychologická cvičení, při kterých se naučili to, jak správně hovořit s lidmi, které postihlo nějaké nečekané neštěstí. Jsme rádi že můžeme léta budovaným potenciálem našich strážců pomáhát i v ostatních, v těchto chvílích těžce zkoušených, částech republiky,” uvádí Jiří Mánek, ředitel Správy NP a CHKO Šumava.

 

Pomoc ze Šumavy si pochvaluje i starosta Litoměřic Ladislav Chlupáč, který společně s Tomášem Faitem právě objíždí vesnice v okolí Litoměřic a společně hledají správné možnosti pomoci.


“Tomáš Fait je dnes již moje pravá ruka. Přímo zázračná je univerzálnost a nezvykle velký rozsah využití šumavských strážců obzvláště v této době, kdy záchranáře opravdu životně nutně potřebujeme. Mají špičkové vybavení, vozy, čluny a hlavně vědí co mají dělat. Propojili jsme je s rychlou záchrankou a v nutných případech suplují úlohu zdravotnických záchranářů. Děkuji Šumavě, za celé severní Čechy,” vzkazuje Ladislav Chlupáč, starosta Litoměřic.

 

Strážci Šumavy měli původně mířit do Kralup nad Vltavou, pak do Terezína. Nakonec skončili v Litoměřicích. “Plány se mění dle aktuální situace. Což je pochopitelné. My jsme tu od toho abychom pomáhali a jen nám jedno kde. Jedna věc je tady ale naprosto jasná. Profesionální přístup všech záchranářských týmů a skvělá koordinace celé akce,” uzavírá Tomáš Fait.

 

Pracovníci Informační a strážní služby Správy NP a CHKO Šumava zůstanou na místě tak dlouho, jak budou místní potřebovat. Lze předpokládat, že to bude asi deset dnů potom, až voda opadne.
(tz,pp)

úvodní foto MP Litoměřice