Volně pobíhající psi jsou problém

Obavy z volně se pohybujících psů na veřejném prostranství, kdy majitel není v dohlednu a nikdy si nemůžeme být jisti, jak dotyčný pes zareaguje např, na naši blízkost, projíždějící auto, hrající si děti, určitě zažila už většina z nás. Je přitom lhostejné, jedná-li se o psa malého nebo velkého plemene.

 

V poslední době se městská policie v Prachaticích setkává s případy bez dozoru a zajištění pobíhajících psů poměrně často, nezřídka s nepříjemnou dohrou – napadení jiného (zpravidla menšího) psa, způsobení škody, znečišťování veřejných prostranství apod. Rozhodně nezanedbatelná jsou i čísla napadení lidí (dětí), která figurují v policejních statistikách.

 

Docela nedávno řešili strážníci dva případy, v minulém týdnu přibyly další:

 

18. 5. 2013 – policie ČR a strážníci spolupracovali na řešení případu týkajícího se psů, kteří měli pokousat dítě na Libínském Sedle. Na místě, kde se uvedení psi nacházeli hlídka MP odchytla fenu křížence černé barvy , která měla dítě pokousat a spolu s ní i jejích 5 štěňat, která ještě nebyla odstavena. Po domluvě s veterinářem byla fena i se štěňaty umístěna do záchytných kotců, protože bylo nutné provést kontrolu očkování proti vzteklině s časovým odstupem. Veterinář včera vydal zprávu o vyšetření psa na nákazu vzteklinou a tu hlídka MP následně předala rodičům pokousané dívky na Libínském sedle. Zde byl zastižen i majitel psů, který hlídce sdělil, že péči o psy nezvládá a štěňata by chtěl umístit do útulku pro psy. další šetření provádí Policie ČR.

 

20. 5. 2013 – v časných ranních hodinách přijali strážníci oznámení o volně pobíhajícím velkém psu mezi poliklinikou, Dřípatkou a Vodňankou. Na místo vyslaná hlídka psa našla a odchytila. Jednalo se o vlčáka patřícího majiteli sběrných surovin. Pes se zřejmě utrhl, jelikož za sebou vláčel asi pětimetrové ocelové lanko. Hlídka psa naložila a odvezla ke sběrným surovinám, kde jej přivázala za uvedené lanko ke vjezdu.

 

 

Pravidla pro pohyb psů na veřejném prostranství ale platí pro každého majitele psa. Přestupky proti nim jsou řešeny většinou domluvou, případně pokutou. Nabízí se otázka, jaký vlastně účinek má například uložení pokuty, jde-li o opakované případy? Samozřejmě se může stát že se pejsek vrtošivě zaběhne, nebo výjimečně uteče. Ale nedokáže-li ho majitel zabezpečit ani po několikerém provinění, tak aby pes nemohl utíkat a pohybovat se bez dozoru na veřejnosti, jak se tedy vlastně o svého psa stará? Jaký je „pán“?

 

Co si myslíte vy – mělo by se v opakovaných případech přitvrdit na potrestání majitelů?

Dejte svůj hlas jedné z odpovědí v anketě!

 

-as-

 

{acepolls 15}